Зеленски посети градове в близост до фронтовата линия в Донбас Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия в Донбас, където в момента са съсредоточени военните действия. Той бе в Лисичанск (част от Луганска област) и Соледар (Донецка област). Там се срещна с военнослужещи от украинските сили.

"Искам да ви благодаря за вашата нестихваща работа, за вашата служба, за това, че защитавате всички нас, нашата държава. Благодарен съм на всички. Грижете се за себе си", каза той на служещите.

„Гордея се с всеки, когото срещнах, с когото се ръкувах, с когото общувах, когото подкрепих“, каза още Зеленски в своето вечерно обръщение след посещението си.

Президентът е пътувал и до Запорожие, за да се срещне с жители на Мариупол, които са успели да напуснат разрушения пристанищен град след продължилите месеци руски бомбардировки.

Седмица по-рано Зеленски посети град Харков и областта. Тогава украинските медии съобщиха, че това е първото пътуване на държавния глава извън Киевска област от началото на войната в Украйна.

Войната в Украйна вече премина стотния си ден. Смята се, че десетки хиляди руски и украински войници са загинали. Въпреки че понася тежки загуби, Русия продължава своите военни действия и държи около 20 процента от цялата територия в Украйна, казва Зеленски.

В момента украинските сили водят тежка офанзива в източния регион на страната, а Русия започва да използва сепаратистки сили от района на Луганск, докато се борят за контрол над оспорвания град Северодонецк, твърди британското разузнаване. Ако Русия получи пълен контрол над източния град, това ще им даде ключов контрол над цялата област на Донбас, индустриалното сърце на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024