Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия в Донбас, където в момента са съсредоточени военните действия. Той бе в Лисичанск (част от Луганска област) и Соледар (Донецка област). Там се срещна с военнослужещи от украинските сили.

"Искам да ви благодаря за вашата нестихваща работа, за вашата служба, за това, че защитавате всички нас, нашата държава. Благодарен съм на всички. Грижете се за себе си", каза той на служещите.

„Гордея се с всеки, когото срещнах, с когото се ръкувах, с когото общувах, когото подкрепих“, каза още Зеленски в своето вечерно обръщение след посещението си.

Президентът е пътувал и до Запорожие, за да се срещне с жители на Мариупол, които са успели да напуснат разрушения пристанищен град след продължилите месеци руски бомбардировки.

Седмица по-рано Зеленски посети град Харков и областта. Тогава украинските медии съобщиха, че това е първото пътуване на държавния глава извън Киевска област от началото на войната в Украйна.

Войната в Украйна вече премина стотния си ден. Смята се, че десетки хиляди руски и украински войници са загинали. Въпреки че понася тежки загуби, Русия продължава своите военни действия и държи около 20 процента от цялата територия в Украйна, казва Зеленски.

В момента украинските сили водят тежка офанзива в източния регион на страната, а Русия започва да използва сепаратистки сили от района на Луганск, докато се борят за контрол над оспорвания град Северодонецк, твърди британското разузнаване. Ако Русия получи пълен контрол над източния град, това ще им даде ключов контрол над цялата област на Донбас, индустриалното сърце на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"