Снимка: © Getty Images

С призив за повече оръжия и максимални санкции срещу Русия - така се обърна президентът на Украйна Володимир Зеленски към Световния икономически форум в Давос. Всяка година конференцията в швейцарския курортен център събира водещи бизнес лидери и представители на правителства. Тази година там не бяха поканени представители на Русия - заради инвазията й в източната й съседка.

Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 милиарда долара месечно и допълнително оръжия. Това каза Зеленски по време на видеообръщението си към световните лидери в Давос.

"Ако бяхме получили 100 процента от оръжията, от които се нуждаехме в самото начало на войната през февруари, десетки хиляди животи щяха да бъдат спасени. Ето защо Украйна се нуждае от цялото въоръжение, което искаме, а не само от това, което ни е доставено“, каза президентът на Украйна.

„Трябва да свършим много работа: търпим повече от половин трилион долари загуби, а десетки хиляди съоръжения бяха разрушени. Трябва да възстановим цели градове и индустрии “, каза още той.

Преди дни страните от Г-7 се съгласиха да предоставят 19,8 милиарда долара икономическа помощ на Украйна, а САЩ одобриха отпускане на още 40 млрд. долара помощ на правителството в Киев.

Според Зеленски санкциите, на които е подложена Русия, трябва да бъдат разширени и към тях трябва да бъде добавено петролно ембарго, блокиране на всички руски банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании. Президентът на Украйна призова също всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия.

"Ето какви трябва да бъдат санкциите: Те трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Володомир Зеленски.

Тема на срещата на върха на световния политически и бизнес елит тази година е „История в повратен момент“. В нея се включват близо 2500 делегати от повече от 50 страни. Сред тях са ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен, канцлерът на Германия Олаф Шолц, ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев