Асен Василев отрича да се познава с Марин и Стефан Димитрови, арестувани за контрабанда Снимка: © Булевард България

Бившият министър на финансите Асен Василев отрече да се е срещал с Марин и Стефан Димитрови, които бяха арестувани за контрабанда.

Пред депутатите от анкетната комисия за Агенция "Митници" Василев заяви и че не се познава с двамата мъже, а ако ДАНС разполагат с обратни доказателства - би трябвало да ги представят.

Това влиза в противоречие с твърдението на председателя на ДАНС Пламен Тончев обяви, че имало "само една комуникация, която е между министъра на финансите и Стефан (Димитров), и то е за назначаване на... Недан Хаджиев за директор ОД на МВР – Хасково".

Василев определи като изфабрикувано твърдение опитите да се свържат с него трите посещения на Димитрови в Министерството на финансите, каквито данни бяха представени от служебното ръководство на министерството през изминалите дни.

"Всички вие знаете - шансът някой да влезе в моя кабинет, без това да е в програмата ми и без да е съгласувано с началника на моя кабинет, е нулев. Второто - вратата е с пропуск. Някой трябва да отвори вратата. В Министерство на финансите има камери на входа, на стълбището и такива, които гледат директно към вратата на моя офис", каза той пред анкетната комисия за Агенция Митници.

Записите от камерите в МФ се пазят само един месец, както обяви служебният министър Людмила Петкова - а дори Йордан Цонев (ДПС) призна, че твърденията за евентуални лични срещи на Димитров и Василев остават само на ниво "дума срещу дума", ако няма други официални доказателства.

Цялата анкетна комисия на Тошко Йорданов ще приключи работа до дни, като предстои да представи доклад и да го прати в прокуратурата.

Търсенето на връзка между Асен Василев и скандала с ареста на Петя Банкова и баща и син Димитрови беше имплицитно заложено дори в името на комисията. Дотук обаче единствените данни за редовни контакти между Димитрови и политици са заради посещенията им в МВР при Бойко Рашков от 2021-2022 г.

Самото разследване на ДАНС за групировката датира от лятото на 2022 г., когато Рашков вече не беше министър. Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е започнал контакт с тях от времето, в което е бил шеф на областната дирекция на полицията в София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024