190 служители на митниците, НАП и МВР влязоха в складовете на „Лукойл“ Снимка: © Getty Images

190 служители на Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП, Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ влязоха на проверка в данъчните складове на „Лукойл“ в България.

Ревизията беше разпоредена от служебния премиер Димитър Главчев като основата цел е да се проверят физическите наличности на енергийни продукти, включително биоетанол и биодизел, съхранявани на територията на данъчните складове, спрямо отчетените по Закона за акцизите и данъчните складове наличности "на хартия".

Операцията обхваща данъчните складове на двете компании в София, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и складовете, управлявани от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, съобщават от Министерството на финансите.

Оттам уточняват, че контролните действия ще продължат до приключване на инвентаризацията във всички обекти, а след това ще бъдат обявени резултатите.

Всичко се случва на фона на това, че "Лукойл" в България, която е собственост на частния руски гигант "Лукойл", вече няма право да внася петролни продукти от Русия. Причината са европейските санкции срещу този внос и износа на преработени горива от руски нефт. България първоначално беше договорила изключение от санкциите до края на годината, но след това Народното събрание реши, че държавата ще се откаже от нея предсрочно.

"Лукойл" е и монополист в притежанието на данъчни складове за съхранение на горива в страната, въпреки че в продължение на години при управленията на ГЕРБ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказваше да установи формално този факт. В крайна сметка се стигна до решение. Складовете са длъжни по закон да предоставят свободен капацитет за други производители или вносители на горива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024