Главчев е наредил нова инвентаризация на наличностите в "Лукойл" Снимка: © Агенция Митници

Служебният премиер Димитър Главчев е поискал да се направи "физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл".

Това обяви самият той преди заседание на Министерския съвет, където сам започна темата за отношенията на кабинета с рафинерията.

"Вчера имахме специално съвещание с вицепремиера и министър на финансите, министъра на вътрешните рабои, представители на Министерството на икономиката и на енергетиката относно "Лукойл", тъй като се появиха спекуалции в медиите, че едва ли не е изгубил желание да преговаря - реших да проверя дали е така", каза Главчев.

Думите му изглежда идват в отговор на коментар на енергийния експерт и бивш посланик Илиян Василев от преди дни, който коментира, че старият кабинет на Николай Денков е успяло да провокира преговори за евентуална продажба на руския дял от рафинерията в Бургас, но това е спряно "веднага след падането на правителството на Денков и срива на ротацията".

Без да обяснява какви конкретни действия са обсъждани на правителствената среща, Главчев започна да цитира данни за приходите от ДДС и мита от "Лукойл", като цитира сума от 228 млн. лв. за месец април при ниво от 90 млн. лв. за февруари и 40 млн. лв. за март.

Димитър Главчев обяви още, че ръководителите на Агенция "Митници" и НАП му казали, че нямат спомен досега да е правена инвентаризация на наличните горива в "Лукойл".

Всъщност - през януари 2024 г. Агенция "Митници" беше започнала масова проверка в "Лукойл" и в над 50 други данъчни складове, като основната цел беше именно да се инвентаризират наличните количества суров нефт и нефтопродукти заради дерогацията.

От 1 януари 2024 г. бяха спрени квотите за износ на нефтопродукти, произведени от руска суровина. От 1 март окончателно спря и вносът и преработка на "Уралс" в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024