Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия Снимка: © Getty Images

За първи път Владимир Путин заповяда на руските сили да проведат публични учения за използване на тактически ядрени оръжия. Според Кремъл това е в отговор на "заплахите" от страна на Запада. Той издаде указа си само няколко няколко часа преди да встъпви в длъжност за пети пореден президентски мандат. Той ще продължи 6 години.

"По време на ученията ще бъде проведен комплекс от мерки за отработване на въпросите за подготовка и използване на нестратегически ядрени оръжия", заяви руското министерство на отбраната, цитирано от CNN.

От ведомоството добавят още, че ученията са били разпоредени след "провокативни изявления и заплахи" от страна на западни официални лица срещу Русия, които според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков са достигнали "безпрецедентни нива".

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва възможността за изпращане на западни войски в Украйна, като изтъкна рисковете, които Русия представлява за европейската сигурност.

"Не изключвам нищо, защото сме изправени пред някой, който не изключва нищо", заяви Макрон пред списание The Economist.

"Имам ясна стратегическа цел: Русия не може да спечели в Украйна. Ако Русия спечели в Украйна, в Европа няма да има сигурност. Кой може да се преструва, че Русия ще спре там?", добави той.

По време на посещението си в Украйна преди дни британският министър на външните работи Дейвид Камерън подчерта, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Великобритания, за нанасяне на удари по цели в Русия.

"Що се отнася до това какво правят украинците, според нас това е тяхно решение как да използват тези оръжия. Те защитават страната си", заяви Камерън пред репортери, след като Обединеното кралство обеща да продължи да оказва финансова и военна подкрепа на Украйна.

В отговор на оповестените учения САЩ заявиха, че не са забелязали промяна в "стратегическата позиция на силите" на Русия.

По-късно днес Путин ще встъпи в длъжност за пети пореден мандат в Кремъл.

Той се обяви за победител на последните президентски избори през март 2024 г. с резултат от над 87%, след като елиминира всички по-сериозни опозиционни кандидати - като просто им забрани да участват в изборите. Месец по-рано водещият руски опозиционер Алексей Навални загина в затвора, където беше вкаран след един неуспешен опит за убийство чрез отравяне с новичок.

Германия,Чехия, Естония, Латвия и Литва са сред 20-те страни от ЕС, които изрично обявиха, че няма да изпращат свои представители на президентската инаугурация в Москва. Посланикът на Полша също няма да присъства.

Очаква се Франция, Унгария и Словакия да изпратят свои представители.

До момента МВнР на България, оглавявано от служебния премиер Димитър Главчев, не е изразявало своя позиция по въпроса дали страната ще бойкотира церемонията по встъпване в длъжност на Путин.


Шест държави бойкотират встъпването на Путин в длъжност. Каква е позицията на България?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024