Шест държави бойкотират встъпването на Путин в длъжност. Каква е позицията на България? Снимка: © Getty Images

Няколко държави от ЕС, плюс Великобритания и Канада, ще бойкотират церемонията по встъпването в длъжност на Владимир Путин за пети пореден мандат.

Чехия, Естония, Латвия и Литва са сред страните от ЕС, които изрично обявиха, че няма да изпращат свои представители на президентската инаугурация на 7 май в Москва.

Междувременно, в понеделник Германия отзова своя посланик в Москва Александър граф Ламбсдорф заради хакерската атака от руска групировка срещу електронни адреси на ръководни кадри от управляващата Социалдемократическа партия на Германия.

Журналистът от "Радио Свободна Европа / Радио Свобода" Рикард Йозвиак съобщава, че преди няколко дни ръководителите на дипломатически мисии на държави от ЕС в Русия са обсъждали дали да присъстват на церемонията.

Трите балтийски републики открито са отказали да я посетят, а няколко дни по-късно към тях се присъедини и чешкото посолство. Останалите обаче "по-скоро ще участват в постановката на човек, санкциониран от ЕС и издирван от Международния наказателен съд", както пише Йозвиак в Twitter.

Путин се обяви за победител на последните президентски избори през март 2024 г. с резултат от над 87%, след като елиминира всички по-сериозни опозиционни кандидати. Месец по-рано водещият руски опозиционер Алексей Навални загина в затвора, където беше вкаран след един неуспешен опит за убийство чрез отравяне с новичок.

До момента МВнР на България, оглавявано от служебния премиер Димитър Главчев, не е изразявало своя позиция по въпроса дали страната ще бойкотира церемонията по встъпване в длъжност на Путин.

Дипломатът и кандидат на ДБ за евродепутат Стефан Тафров призова България незабавно да откаже поканата на руското Външно министерство.

Преди дни върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел публикува осъдителна позиция срещу Русия заради кибератака срещу Германия и Чехия, провеждана от групировка, контролирана от Кремъл.

Държавни институции в Полша, Литва, Словакия и Швеция, вече са били обект на атаки от същите извършители.

"ЕС няма да толерира подобно злонамерено поведение, особено дейности, които имат за цел да влошат нашата критична инфраструктура, да отслабят социалното сближаване и да повлияят на демократичните процеси, предвид тазгодишните избори в ЕС и в повече от 60 държави по света", се казваше в позицията на Борел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024