"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Сериалът "Шогун" може да преобърне прогнозите за наградите "Еми" през 2024 г. само с един ход - и да вземе най-престижното отличие за драматичен сериал пред конкурентите от "The Crown", "3 Body Problem" или "The Morning Show".

В момента "Шогун" се съревновава в категорията на лимитираните сериали или антологиите. Според Variety обаче създателите му обмислят да сменят номинацията и да се явят в кампанията за отличие в категория "Драма".

Причината е, че 2023-2024 г. се оказа доста силна за минисериалите, докато при драмите вече няма отявлени фаворити като "Succession" или "The Last of Us".

Битката в категорията на лимитираните сериали ще е оспорванa - освен "Шогун" тук биха могли да попаднат заглавия като "Baby Reindeer", "Fargo" с Джон Хам, последния "True Detective" с Джоди Фостър, "Masters of the Air" на Apple TV+, "Fellow Travelers" или "The Sympathizer" на HBO.

Категорията е ограничена само до пет заглавия, за разлика от драматичните и комедийните сериали, където са позволени по осем номинации.

"Шогун", създаден по книгата на Джеймс Клавел от 1975 г. пренася зрителите в Япония през 17 век - епоха на драматични борби за власт и влияние както между местните владетели, така и между западните мисионери от Испания, Португалия и Великобритания.

В основата на сюжета стои историята на Джон Блекторн (в ролята: Космо Джарвис) - английски мореплавател, чийто кораб се разбива край бреговете на Япония и той попада в плен.

Стратегът Торанага, който има най-голям потенциал да завземе пълната власт в Япония, решава да използва пленения англичанин в борбата със съперниците си. Докато Блекторн усвоява японския език, култура и начин на живот, той разкрива и нови познания за военното дело.

Освен това се очаква "Шогун" да си прицели и в други категории - за най-добра актьорска игра и за технически ефекти.

За най-добър актьор се очаква се очаква да спорят Гари Олдман за ролята му в Slow Horses и Доминик Уест ("Короната"), а ако в номинациите се включи и изпълнителят на главната роля в "Шогун" Хироюки Санада, той може да се превърне във втори азиатски актьор, спечелил подобно отличие след Лий Юнг-дже ( "Игра на калмари").

Ана Савай, която се превъплащава в ролята на преводачката Тода Марико, може да влезе в битката за най-добра актриса редом до Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун (The Morning Show), носителката на "Оскар" Ема Стоун ("The Curse") и Имелда Стоунтън ("The Crown").


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024