"Шогун": Най-епичният сериал след Game of Thrones, който се сравнява с House of Cards

Ако сте дете на 80-те, възможно е вече да сте гледали "Шогун" - само че във версията с Ричард Чембърлейн. Вероятно сте чели и историческия роман на Джеймс Клавел от 1975 г., или поне ще го откриете скрит в семейната библиотека.

Днес "Шогун" се завръща по качествено нов начин - а историята на драматичните борби за власт и влияние в средновековна Япония става един от най-интригуващите сериали на 2024.

Първите 2 епизода излязоха по DIsney+ на 27 февруари, като вече си спечелиха рейтинг 9.2 от 10 в IMDb и 99% в Rotten Tomatoes.

Наричат го "най-добрия епичен сериал след "Game of Thrones", но режисьорът му Джонатан ван Тюлекен казва, че предпочита да сравняват "Шогун" с политически трилър като "House of Cards" или със "Succession" ("Наследници") заради вътрешната битка за власт между герои с неповторим характер.

"Това е опасен свят, в който насилието може да избухне от нищото. Но истинският риск се крие в интригите. Един разговор може да се окаже по-опасен от всичко друго. Това е история за срещата между две култури и за опознаването на своята същност през очите на другия", казва той в интервю за Deadline.

В основата на сюжета стои историята на Джон Блакторн (в ролята: Космо Джарвис) - английски мореплавател, чийто кораб се разбива край бреговете на Япония и той попада в плен. Блакторн се озовава на острова, чието местоположение дълго време е пазено в тайна от португалците, които искат да създадат монопол върху морската търговия.

Моментът, в който пришълците крушират в Япония, съвпада с ключов период в историята на азиатската държава - владетелят умира, а наследникът му е твърде млад, за да управлява. Властта е поверена на временен съвет от петима военни лидери, които обаче все повече се настройват един срещу друг.

Стратегът Торанага, който има най-голям потенциал да завземе пълната власт в Япония, решава да използва пленения англичанин.

Блакторн трябва да предаде своите познания за военната технология и навигация на японците, а те го учат на своя език, култура и начин на живот. Всичко това се развива на фона на борба между религии, имперски амбиции и брутални кървави отмъщения.

В ролята на лорд Торанага влиза Хироюки Санада, известен с филми като "Убийствен влак", "Последният самурай", "Джон Уик 4" и сериала "Западен свят".

Санада се съгласява да участва в сериала и да го продуцира, след като поставя изрично условие: всяка роля на японец трябва да се играе от японски актьор. В противен случай, той отказва да се снима в него.

Голяма част от сериала също преминава в диалози на японски език.

Мисията на "Шогун" е да пресъздаде колкото може по-добре оригиналната култура.

Сценарият стъпва върху романа на Клавел, но прави оригинална смяна на перспективата - така че Япония да не бъде разглеждана само през погледа на Блакторн, а и през очите на местните хора, които се сблъскват с европейските мореплаватели или католически мисионери.

Следващият епизод излиза на 5 март, а финалът е планиран за 23 април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024