Елеонора Митрофанова се появи зад гърба на Радев по време на речта му за Съединението Снимка: © Нова ТВ

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова изненадващо се появи сред официалните гости на тържествената заря-проверка в центъра на Пловдив навръх Деня на Съединението - 6 септември.

Митрофанова изслуша речите на президента Румен Радев и кмета на града Здравко Димитров рамо до рамо с тях, митрополит Николай, президента (1997-2002) Петър Стоянов и др. на площада пред паметника на Съединението.

Кадрите от националните телевизии показват как тя стои на първа линия сред почетните гости, докато Румен Радев приема почетния строй. Когато той се качва по стълбите към паметника, служител на НСО се премества точно между Митрофанова и него, така че посланикът на Русия остава зад гърбовете на политиците по време на речите им.

По-късно тя отново се позиционира директно зад Радев, докато всички коленичат в памет на загиналите за свободата на България.

Тържествената заря-проверка на 6 септември 2022 г. в Пловдив - официалните гости

При поднасянето на венците пред паметника говорителите съобщиха, че един от тях е от Посолството на Руската федерация в България.

В кадрите, които БНТ излъчваше, лицето на Елеонора Митрофанова се вижда за кратко в долния ляв ъгъл само докато кметът на Пловдив държеше реч. Близките планове на Радев бяха заснети в полупрофил, така че присъствието на руския посланик изобщо не се забелязваше.

Елеонора Митрофанова зад гърба на служител от НСО

6 септември е един от големите празници за българската държавност, за които обаче Русия не само няма никакъв принос - а напротив, тя не подкрепя акта на Съединението от 1885 г.

Това е първата поява на Елеонора Митрофанова на официална държавна церемония в България от началото на войната в Украйна.

Митрофанова сама реши да положи цветя на връх Шипка на 3 март, а отношенията ѝ с кабинета на Кирил Петков се влошаваха до последно.

През август тя отново посети Шипка, след като приключиха официалните чествания на 145-тата годишнина от боевете по време на Руско-турската война.

Не е ясно по чия покана Митрофанова е дошла в Пловдив, който също чества своя празник като град на 6 септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024