Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен" Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Грижата за околната среда е в сърцето им и това личи още от вратата – зеленината в офисите им е повече отколкото на някои софийски булеварди, пред сградата им ви посрещат зарядни станции за електромобили, а табела ви приканва да оставите автомобила си на паркинга и да ползвате някой от велосипедите там.

ПроКредит Банк е може би най-зелената банка у нас. Обръщат внимание на темата за околната среда далеч преди тя да стане модерна. Постепенно дигитализират почти всички процеси и така до 80% от банковите услуги вече са възможни онлайн. Сметката за 10 години е, че консумират 80% по-малко електроенергия и 73% по-малко хартия.

Основната част от автопарка на банката се състои от електромобили, което намалява със 70% потреблението им на горива.

Ефектът от дейността на ПроКредит Банк върху природата и социалната среда обаче се усеща най-осезаемо по линия на кредитите, които отпускат. Преди да решат дали да финансират даден проект или компания, от Банката най-напред оценяват как инвестицията ще се отрази върху околната среда.

Полезна иновация по тази линия е зеленият калкулатор на ПроКредит Банк - нова разработка, която ще помага на компаниите сами да изчислят какви въглеродни емисии генерира дейността им.

Инструментът е в полза на малките и средни предприятия, които, макар да не попадат в обхвата на новите европейски регулации за отчитане на въглеродните емисии, са индиректно засегнати от правилата.

Според новите изисквания големите компании с над 250 служители са длъжни подробно да отчитат въглеродните емисии от дейността си. Те ще изискват подобна информация и от своите подизпълнители и доставчици.

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров, който отговаря за отдел „Устойчиво развитие“ в ПроКредит Банк.

„Представете си, че един голям супермаркет трябва да докладва за своето въздействие върху околната среда. Той ще трябва да поиска същото и от своите доставчици, включително от по-малките компании,“ казва Киров.

Именно тук на помощ идва разработката на ПроКредит Банк, която улеснява изчисленията.

Първото отчитане за големите компании по новото законодателство ще стане през 2025 година. Това означава, че още от 1 януари 2024 година компаниите трябва да проследяват всички аспекти, които предстои да докладват догодина.

„Независимо дали е производствена дейност, дали работи в сектора на търговията или услугите - всяка една компания има служители, има офис, техника. Това са ресурси, които използва, и според международната методология за измерване на емисиите, те попадат в т.нар. обхват 1 и 2. Точно тях измерва калкулаторът за въглеродни емисии на ПроКредит Банк,“ обяснява Константин Киров.

Първоначално калкулаторът ще бъде приложим за компаниите от агросектора, които се занимават с растениевъдство. Банката предвижда до края на 2024 година, инструментът да обхване 90% от икономиката - животновъдство, хранително-вкусова индустрия, търговия, услуги, строителство, метало- и дървообработване.

След като изчислят своите емисии, компаниите ще могат от една страна да анализират данните и впоследствие да оптимизират процесите, така че да ползват по-малко ресурси. От друга – ще имат готови данни, които да предоставят на своите контрагенти.

Платформата за изчисляване на въглеродните емисии е с отворена покана, включително и за фирми, които не са клиенти на ПроКредит Банк.

Още нещо, с което Банката би могла да е полезна при зеления преход на бизнеса е да посочи конкретни зони за подобрение.

„Ние познаваме добре своите клиенти и можем да ги насочим, тъй като имаме наблюдения върху различни фирми от един и същ сектор", казва още Константин Киров.

ПроКредит Банк е фокусирана именно към финансирането на малки и средни предприятия. Банката е известна с това, че не залага на агресивното кредитиране, а на устойчивата възвращаемост на инвестициите. Такава е и философията им спрямо зелените инвестиции.

Компаниите, които подценяват темата сега, могат да се окажат неконкурентноспособни в бъдеще, предупреждават от ПроКредит Банк.

За да определим една инвестиция като зелена, тя трябва да спестява поне 20% от ресурсите, които иначе биха били употребени. Ако дадена инвестиция постигне такива спестявания, ние предлагаме на клиента по-добри условия на финансиране. Това е и един от нашите приноси като Банка, за по-добра околна среда,“ обяснява Константин Киров.

30% от всички кредити, отпуснати от ПроКредит Банк са именно със зелена насоченост. За периода от 2012 година до сега ПроКредит Банк е отпуснала над 2,4 млрд. лева за зелени кредити – за подобряване на енергийната ефективност на сгради, за нови машини, електромобили, за инвестиции в кръгова икономика, за развитие на биоземеделие, за възобновяема енергия, биогаз инсталации и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024