МВР разпространи 12-секунден запис, за да оправдае ареста на Димитър Стоянов

МВР разпространи 12-секунден запис от камера за видеонаблюдение, която е заснела кулминацията на конфликта между журналиста Димитър Стоянов и неизвестен мъж, идентифициран като "служител на НАП".

Записът не показва какво се е случило, за да се стигне до напрежението между двамата, което завършва с изваждането на оръжие от Стоянов.

На него се вижда как журналистът и друга жена вървят по тротоара, но на няколко крачки зад тях буквално изскача мъж с бяла тениска и анцуг - очевидно преди това между тях е имало спор, от който Стоянов и жената са се оттеглили, а другият иска да продължи на улицата.

Въпреки че полицията изрично съобщава, че мъжът бил данъчен служител, по нищо не личи той да е в служебно качество при сблъсъка.

Жената до Стоянов реагира първа, тръгва към мъжа с бялата тениска и вдига в ръка предмет, подобен на връзка или колан, с който го предупреждава да не се доближава.

В този момент и Стоянов вади оръжие и го насочва срещу мъжа - едва тогава той отстъпва назад. Журналистът прибира пистолета пет секунди по-късно.

Това, което прави впечатление от записа, е и че веднага след изваждането на оръжието иззад ъгъла се появява и четвърти участник в сцената - мъж с черен суетшърт и качулка на главата.

Макар да идва като "случаен минувач", от записа се вижда, че той върви целенасочено и с доста бърза скорост към мястото на конфликта, като явно не се смущава от него.

Записът на МВР приключва в момент, в който Стоянов вече е прибрал пистолета си и започва да води диалог с мъжа с качулката - не става ясно какво е станало нито преди, нито след това.

МВР не съобщава и как се е стигнало до нараняванията по главата на журналиста, за които той сам сподели в понеделник вечер.

Неговата лична версия за случилото се беше следната: "Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея от къде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот.".

Неговият колега Атанас Чобанов разказва следното:

"Какво се случи вчера с колегата ми Димитър Стоянов. Някакъв непознат пиян тип го напада вербално и физически вчера докато пазарува с жена си. Напада го в гръб. Митко има законно оръжие и по време на свадата го е извадил, за респект. Това става към 15 ч. След това Митко отива в предаването Алтернативата. Оттам отива в Пирогов, защото нападателят го е ранил по главата. Междувременно нападателят подава жалба. В полицията се представил за данъчен. Полицаите арестуват Митко в Пирогов. Вземат му оръжието и телефона. Посред нощ обискират и дома му, но успяхме да спасим компютъра.

"Всичко това се случва докато аз финализирам разследващ материал, в който е описано как шуреят на министър Калин Стоянов, който е бивш полицай и бивш данъчен, през 2021 г. е рекетирал търговец в униформа на НАП. И до момента шуреят на министъра /на име Шурелов/ убягва на правосъдието! Митко обаче е в ареста".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024