На 17 г. най-младият гросмайстор на Индия спечели Турнира на претендентите

17-годишният гросмайстор Гукеш Домараджу записа името си в историята, след като победи в Турнира на претендентите и си заслужи правото да играе за световната шампионска титла срещу Дин Лижън.

Гукеш е най-младият победител в Турнира, който се проведе в Канада, и е вторият най-млад участник в него след Боби Фишер (на 16 г. през 1959).

Шахматистът завърши с 9 точки, като остави зад себе си фаворитите Фабиано Каруана, Хикару Накамура и Ян Непомняшчи.

  • При жените турнирът бе спечелен от Тан Джуни, която ще се бори срещу Дзю Уъндзюн (Китай) за титлата през 2025. Тан е бивша световна шампионка.
  • Нургюл Салимова, която беше най-младата участничка на женския турнир, остана седма в общото класиране. Последната ѝ партия завърши с реми срещу рускинята Александра Горячкина.

В цялата си спортна кариера 17-годишният Гукеш Домараджу поставя рекорди с таланта си. Едва на 12 години, 7 месеца и 17 дни той става гросмайстор на Индия - най-младия човек в историята на страната с това постижение. По това време се разминава за малко с това да стане и най-младият гросмайстор в света.

Гукеш е и първият претендент, който успява да изпревари петкратният световен шампион Вишванатан Ананд като най-високо поставен индийски шахматист след 36-годишна доминация.

Indian Express разказват, че израстването на Гукеш Домараджу в шахмата се отличава от обичайния път на съвременните тийнейджъри с "гений" за играта.

Той умишлено е тренирал без компютърни шахматни програми, докато достигне рейтинг от 2500 точки - рискован ход в ерата, в която програмите за шахмат фундаментално променят подготовката на играчите на световно ниво.

Треньорът му Вишну Прасана (34 г.) е човекът, който стои зад тази идея. Той разказва, че целта му е била да развие интуицията и уменията за преценка на ситуацията при Гукеш от началото на кариерата му, вместо да го оставя да проверява ходовете си през компютъра.

Гукеш започва да работи с треньора си през 2017 г., когато е само на 11. Вишну го описва като уникален играч, който мисли само за шахмата: "От всички деца, които съм тренирал, никой не е показвал това, което той показа - обсебеност от играта и от желанието да стане Номер 1".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024