Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г. Снимка: © Getty Images

Проливните дъждове в Обединените арабски емирства наводниха основни магистрали и спряха десетки полети на международното летище в Дубай

Отменени са два полета от Дубай до София, както и София-Дубай, които трябваше да бъдат изпълнени на 17 април от авиокомпанията flyDubai.

По оценка на правителството това е най-голямото количество валежи през последните 75 години.

Полицията съобщи, че най-малко един човек е загинал - 70-годишен мъж, който е бил пометен в колата си в Рас Ал Хайма.

Наводнени са домове, както и големите търговски центрове Dubai Mall и Mall of the Emirates, а десетки автомобилите са изоставени по пътищата.

Поради липсата на чести валежи много пътища и други райони нямат канализация, което е затруднило изпомпването на водата.

Метеорологът Ахмед Хабиб коментира пред "Bloomberg", че повишените нива могат да се дължат на практиката на "засяване на облаци", при която управлявани от правителството малки самолети пускат солни ракети в облаците, за да увеличат потенциално количеството на валежите.

Сами по себе си тези практики не мога да причинят наводнения. Но липсата на дренажна инфраструктура крие сериозен риск, в комбинация с глобалните климатични промени.

Училищата в ОАЕ останаха затворени днес. В небето можеха да бъдат видяни светкавици, които докосват върха на Бурдж Халифа - най-високата сграда в света.

Дъждовете започнаха в понеделник вечерта, а до вторник вечерта пустинният град Дубай беше наводнен с повече от 142 мм. - обикновено това е средното количество, което се получава за година и половина.

Средно за година падат 94,7 мм дъжд на международното летище в Дубай. То е най-натовареното за международни пътувания в света и център на авиокомпанията за дълги разстояния "Emirates". Има отложени или пренасочени входящи полети, предупреждават от там.

Валежите са необичайни за ОАЕ, разположени на сухия Арабски полуостров, но се появяват периодично през по-хладните зимни месеци.

"Засяването на облаци" включва използването на самолети или дронове за добавяне на малки частици сребърен йодид, който има структура, подобна на лед, в облаците. Водните капки се струпват около частиците, като променят структурата на облаците и увеличават вероятността за валежи, обяснява "The Guardian".

Експерименти със засяване на облаци се провеждат от 40-те години на миналия век, но доскоро не беше сигурно, че методът има някакво положително въздействие.

То се използва на много места по света - в САЩ, в Китай и в др. страни както за справяне със засушаването, така и в опити за прочистване на мръсния градски въздух преди Олимпиадата в Пекин. Научните изследвания обаче не дават категорични изводи за това дали този метод е ефикасен.

TIME цитират метеорологичната служба на ОАЕ, според която засяването на облаци би могло да вдигне обема на валежите с около 10-30%. Резултатът обаче зависи от атмосферните условия - ветрове, температура на облаците.

Изменението на климата увеличава екстремните метеорологични условия по целия свят, като води до по-чести и по-смъртоносни бедствия - от горещини и горски пожари до наводнения.

По-рано лошото време предизвика наводнения в Бахрейн, а в Оман, в източния край на Арабския полуостров, през последните два дни загинаха 18 души, сред които 10 ученици, пометени от приливната вълна в автомобил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024
Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024