FreeClip - така се казват новите слушалки на Huawei и може би най-доброто сравнение, което ми попадна, е, че Huawei FreeClip са като произведение на Джеф Кунс - американския съвременен артист, известен със своите животни от балони, произведени от неръждаема стомана.

Както подсказва думата “clip” в името, на външен вид те приличат повече на някакъв тип пиерсинг и на аксесоар за ухото, отколкото на аудио техника.

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit. Това означава, че докато ги носите, не сте със запушени уши, а сте в синхрон със звуковата среда около вас. За всички, които не обичат да се изолират, или се уморяват от по-дълго носене на слушалките тип тапи, както е популярното име на In-ear моделите, Huawei FreeClip са доста добра алтернатива.

FreeClip работят и iOS и с Android, имат собствено приложение, от което следите нивото на батериите, настройвате звуковата картина според предпочитанията си и т.н.

Huawei FreeClip

Още с първия контакт с FreeClip усещате качеството на материалите. Ако познавате продуктите на Huawei в сферата на звука, знаете, че компанията има претенцията да влиза в полето на аудиофилията - преди няколко години Huawei направи колаборация за тапите си с френския бранд Devialett. Изненадата дойде обаче в следващото поколение на FreeBuds Pro 3, които до ден днешен са най-добрите слушалки на марката (и не само) - страхотен звук и детайл. И перфектно шумоизолиране.

И все пак In-ear моделите не са за всеки. Спортуващите не се чувстват сигурни с тях, защото често падат и се губят. Доста от потребителите се изморяват, ако трябва да стоят с тях повече от няколко часа. Друга група хора носят слушалки, искат хубаво качество на звука, но не и да се изолират напълно от околните.

И тук в този “син океан” - ако не сте чели Стратегията син океан на Чан Ким и Рене Моборньо – преподаватели по стратегическо управление в INSEAD, ви я препоръчваме - та в този син океан или по-точно поле, което няма много конкуренция, идват FreeClip.

В достигането до дизайн, който работи едновременно в полза на естетиката, акустиката, управлението, стабилността и издръжливостта, са инвестирани три години. Правени са анализ и тестове на слуха на над 10 000 души, разказват от Huawei.

Така се стига до балонестата форма на никелово-титаниевите слушалки, изработени от мемори сплав.

Другото интересно и най-вече удобно е, че двете слушалки са напълно еднакви и при поставяне сами се дефинират като лява и дясна.

Всяка тежи едва 5.6 грама и не натоварва дори при целодневно носене.

Звукът идва от акустично топче, което стои в кухината на ухото, но без да навлиза в ушния канал и от т. нар. Comfort Bean – малко по-голямо „бобче“, което застава зад ухото, без да го пристиска. Помежду им има гъвкав C-образен мост.

Качеството на звука се гарантира от 10,8 мм. двоен магнитен драйвер и система за обръщане на звуковите вълни, така че вие да чувате добре, а околните – нищо.

Слушалките стоят в овална кутия за зареждане, която е една идея по-кръгла от тази на FreeBuds Pro 3. Много удобна за въртене в ръката, с доста приятно отварящ и затварящ се капак.

Батерията на кейса издържа внушителните 36 часа, а на слушалките – до 8 часа постоянно носене, което си е един работен ден.

FreeClip са със IP54 защита от прах, пот и вода.

Мостът между двете части на слушалката служи и за контролирането на операциите с жестове.

Налице е също система за неутрализиране на околния шум на вятъра при провеждане на разговори.

Huawei FreeClip имат две основни специфични предимства, които ги правят идеални за активно спортуващите – стабилност и безопасност. Фактът, че не навлизат в ушния канал, дава възможност да се улавят достатъчно от по-силните и резки шумове около вас, например от автомобили и клаксони. Самият C-Bridge Design ги прави стабилни дори при много бурни движения. На практика е много трудно да загубите слушалка.

Изпробвахме ги и за спане в самолет - оценката ни там е 10 от 10 за комфорт.

Разбира се от този тип слушалки не можете да очакват детайла на FreeBuds Pro 3, но не си представяйте и някаква сплескана картина, която маже гласовете. Нищо подобно, FreeClips си остават във високата категория на добрия звук, който Huawei възпроизвежда. Може би са една идея по-тихи и слушате на по-високи нива от обикновено, особено подкасти.

Освен настройката по подразбиране, можете да избирате между три Sound ефекта. Те по-скоро обаче изострят добре изразените високи честоти, отнемат малко от динамиката или намаляват вокалите в полза на по-дебел бас. Тоест, гласуваме в ползва на фабричния баланс.

Общата свързаност е безпроблемна. Слушалките спират и възобновяват възпроизвеждането на музика, щом ги свалите или поставите на ушите си.

Bluetooth връзката с iPhone е бърза и стабилна. Свързват се незабавно всеки път, когато ги извадите от кутията за зареждане. Като можете да ги сдвоите и с повече от едно устройство.

FreeClip поддържат стандартните SBC и AAC Bluetooth кодеци заедно с по-новия кодек LC3, който изисква съвместим източник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024
Важно днес

Как родители могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Живот

Основателят на EnduroSat е "Мъж на годината" за 2023 година

Номинирани бяха и Александър Везенков, и Георги Господинов

07:57 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024