През лятото на 2022 тествахме предишното поколение на Huawei FreeBuds Pro, тогава в сътрудничество с иновативната френска компания за аудио от висок клас Devialet. Бяхме на остров, ползвахме ги много интензивно в различни ситуации и с различна цел – музика около морето, филми и сериали на лаптопа вечер, докато всички спят, в дълги работни разговори. Слушам много повече висок клас аудио ситеми, отколкото слушалки, и познавам т.нар. house sound на сериозните брандове. В този смисъл от тогавашната версия на Huawei FreeBuds Pro чух това, което се очаква от Devialet - лабораторно чист звук без оцветяване, с много детайли, безпощаден към лошите записи и некачествените източници на възпроизвеждане.

Краят на 2023 година донесе и третото поколение на FreeBuds Pro - доста сходни на вид, в нов интересен зелен цвят.

Не просто за да ги слушам, а за да ги оценя по-детайлно, си пуснах една от тестовите ми плейлисти. Това са онези поредици от песни, в които важни са детайлите - инструментите, гласовете, самият запис, и които съм слушал хиляди пъти от най-различни източници и посредством множество устройства.

В случая използвах Tidal - най-високия абонамент като възпроизводство.

Започнах с „Anyone and Everyone“ на Lhasa и „It’s Torn“ на Leonard Cohen. Първото нещо което ме изненада, беше спокойствието, което те обзема веднага и липсата на каквото и да било напрежение или усилие да бъдат извадени всички детайли на записа. И в двете парчета има особени и трудни за възпроизвеждане нюанси, които бяха „хванати“ безпогрешно от Huawei FreeBuds Pro 3.

Дълбока и прозрачна звукова картина, страхотни гласове. Сякаш Lhasa и Коен ти пеят "на ухо". Което в случая си е точно така - но съм сигурен, че разбирате какво имам предвид. Създава се близост, усещане за интимност, каквото рядко съм чувал другаде.

Huawei Freebuds 3 Pro

Следващото парче в теста беше от супер якия сериал Money Heist, в който доста често използваха иначе партизанското парче Bella Ciao. Една от версиите в оригиналния саундтрак е преаранжирана и записана с голям оркестър. Началото на този запис е такова, че при много системи ще се чуе просто като бучене. Huawei FreeBuds Pro 3 обаче се справят с лекота и на фона на баса, ясно се различават ясно виолончело, виоли и обой, и нещо като мандолина в далечината.

Заслужава си да се кажат две думи за възпроизвеждането на ниските честоти. Басът е настроен много интересно - леко окръглен, по-скоро го усещаш, отколкото да се натрапва, но присъства съвсем осезателно в картината.

В добрите записи слушалките пресъздават много правдиво пространството на записа – малко или голямо студио, концерт на открито, зала – именно това се усеща с FreeBuds Pro 3 още от първите звуци.

Слушах още Morphine – The Night (Alternate Version), Hungarian Rhapsody Номер 2, за да видя как тези лъскави слушалки се справят с възпроизвеждането на тембрите на акустични инструменти. При парчето на Morphine звучи страхотно записан саксофон, а в Унгарската рапсодия – голям струнен оркестър. И в двата записа чух отлични резултати.

Като стана дума за тембри е и моментът да обясня защо слагам това заглавие. В албума “LOVE” на Beatles, правен под супервизията на сина на Джордж Мартин - Жил и на самия Мартин през 2016 г., има алтернативен запис на While My Guitar Gently Weeps, който е без ритмична секция (без ударни инстрименти) и със струнен оркестър. Tрябва да чуете китарата, струнните инструменти и гласа на Джордж Харисън - с тези слушалки!

Но пак да кажа - магията на Huawei FreeBuds Pro 3 е в гласовете.

Freebuds 3 Pro

В някакъв смисъл е жалко, че Huawei FreeBuds Pro 3 се рекламират и разглеждат като потребителски продукт - със стандартното инфо за батерия, големина на кутийката, брой тапи и други "features", защото се губи информацията за истинското удоволствие, което слушалките могат да донесат.

Иначе Huawei FreeBuds Pro изглеждат и се усещат като премиум продукт, имат всички функции, които едно съвременно устройство от този клас предполага – приложение с възможности за контрол на слушалките, топ шумозаглушаване с четири режима, възможности да се управляват с докосвания от самия корпус на устройството. Сигнализация, чрез която си търсите загубена слушалка.

Лично за мен са прекалено лъскави, (нямам предвид естетическата страна на въпроса), и гладки, което изисква малко повече внимание да не ги изпуснеш или да не ти се изплъзнат от джоба. Голямото им предимство е, че работят и с iOS и с Android.


Ето и малко технически данни (за любителите)

  • FreeBuds Pro 3 имат Dual Driver аудио система с висока разделителна способност и диапазон от 48 kHz 1 до 14 Hz.
  • Обновено интелигентно активно шумопотискане ANC 3.0 - AI адаптивен алгоритъм, който работи в реално време, за да осигури 50% по-добро шумопотискане в сравнение с предходния модел.
  • FreeBuds Pro 3 предлага до 31 часа време за слушане с кутията за зареждане и до 6,5 часа с едно зареждане.
  • Слушалките имат висока устойчивост на прах и пръски.
  • Могат да се свързват към две устройства едновременно и да превключват звука дори между iOS и Android устройства, без да се налага многократно да сдвоявати прекъсват връзката.
  • Препоръчителната цена на HUAWEI FreeBuds Pro 3 в България е 399 лева

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024