Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев все още не е решил дали ще обнародва или ще наложи вето на промените в Закона за хазарта, които бяха приети в последния работен ден на 49-ото Народно събрание. Той очаква да вземе това решение скоро, след като получи доклад от своите експерти.

"Съвсем скоро ще видите моя указ. Очаквам доклад от моите експерти и правния съвет, за да взема окончателно решение", заяви той.

Това означава, че приетите на извънредно заседание промени все още не са влезли в сила. Те трябва да заработят до три дни след обнародването на закона в Държавен вестник, което все още не се е случило.

Забраната за реклама на хазарт беше приета по съкратена процедура по предложение на ГЕРБ и ДПС, но с пълно надпартийно мнозинство от 199 гласа. Освен спирането на всички реклами по телевизии, радиостанции, вестници и онлайн медии бяха въведени и ограничения за местата, в които може да се разкриват игрални зали и казина, или да се приемат залози.

По предложение на Божидар Божанов бяха въведени и ключови изисквания, които да сложат край на безконтролните залагания в хазартните сайтове. Най-голяма съпротива срещу предложенията дойде от големите национални телевизии и частни сайтове, чиито приходи са силно обвързани с рекламодатели - хазартни оператори.

В началото на седмицата държавният глава определи промените за "прибързани" и изтъкна, че "прибързаното законодателство невинаги води до желания резултат".

Пред журналисти Радев заяви, че се надява предстоящата кампания за членове на Европейски парламент да не бъде заглушена от националната за парламент.

"Очаквам да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа и нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми".

За него такива теми са предложението за отпадане на консенсуса при взимането на решения в ЕС за външната политика, зеления преход и "прекратяването на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна".

Президентът коментира и избора на нов президент в Република Северна Македония, като според него много скоро "ще проличи дали тази страна иска да върви към Европа или ще завие в друга посока".

Западната ни съседна избра първата си жена президент - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова събра два пъти повече гласове от досегашния държавен глава Стево Пендаровски (64,52% срещу 29,42%). Нейната формация от години се противопоставя на условията на България за започване на преговори с ЕС.

Радев заяви, че винаги е подкрепял европейската интеграция на РСМ, но напомни позицията си, че това трябва да стане при спазване на принципите за добросъседство, промяна в Конституцията на Северна Македония и зачитане правата на македонските българи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024