"Редно ли е да даваме пари, а българите да ходят в Гърция": Опашки пред ГКПП "Кулата" от първия ден Снимка: © Getty Images

Свободното движение между България и Гърция беше възстановено, а при граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" се образуваха километрични опашки от автомобили и камиони.

От понеделник гръцките власти няма да изискват задължителна карантина за влизащите на тяхна територия през българските ГКПП.

Граничните полицаи обаче ще изискват попълването на анкетни карти и тестването за коронавирусна инфекция на случаен принцип.

Отварянето на границата с Гърция беше планирано за 12 ч. на обяд, но службите решиха да започнат процедурата с час по-рано заради голямата колона от желаещи да влязат в страната. През "Кулата" преминават не само български граждани, но и туристи от Сърбия и Румъния.

2-километрова опашка се е образувала и при ГКПП "Маказа" в посока към Нимфея.

Премиерът Бойко Борисов коментира опашките към Гърция от първия ден с призив към хотелиерите и ресторантьорите да привлекат платежоспособните българи с реклама, вместо да чакат помощи.

"Редно ли е да даваме пари, а българите, платежоспособните, да отиват в Гърция. Ние даваме пари – ето 60/40, но диалогът е с хората. Те (туристическият бранш, б.р.) трябва да рекламират. Ето един прекрасен пример българите да подкрепят туристическия бранш, а да не протестират срещу българския туристически бранш, избирайки други туристически дестинации. Това е протест. Браншът трябва да привлече половин милион българи, които ще отидат да си изхарчат парите в Гърция. Туристическият бранш трябва да каже на хората – елате, хотелите са ни по-хубави, по-чисти, по-сигурни", каза Борисов при инспекция на пътен строеж между Ботевград и Мездра.

Няколко часа преди отварянето на границата български търговци на плодове и зеленчуци организираха протест, като заплашиха да блокират преминаването към гръцката страна. Причината за недоволството им е нова заповед на БАБХ, която изисква сдобиването със сертификат за нормата на количеството пестициди преди допускането на вносната продукция на българския пазар. Въпреки демонстрацията не се стигна до блокада на пътя, съобщава БНР.


Прочетете още:

Гърция отваря сухопътната си граница само за България

Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024