Снимка: © Getty Images

Летният сезон започна преди броени дни, но вместо да опитат да привлекат повече клиенти с изгодни условия, концесионерите на плажове по българското черноморие вече измислят нови методи, с които да таксуват за различни услуги.

Ставаме свидетели на все повече сигнали, че обещаните безплатни - или на символични цени - чадъри и шезлонги всъщност излизат скъпо на летовниците, пише в. „Сега”.

Последното оплакване е от посетител на плажа "Бургас Север", където му обяснили, че сянката върви задължително с консумация от прилежащия бар, а едно кафе от въпросния бар струва 8 лева.

Друг нов случай е от Златни пясъци, където на летовниците обяснили, че плажът разполага с безжичен интернет и по тази причина - независимо дали го ползват, или не, дължат 5 лв. такса за Wi-Fi.

Преди дни история от Слънчев бряг също доби голямо медийно внимание. Там за четири шезлонга и два чадъра на клиентите представили сметка за общо 64 лв. - т.е. по 12 лв. на чадър и по 10 за шезлонг.  След като новината бързо бе разпространена, Министерството на туризма информира, че започва проверка, а персоналът на плажния участък даде оправдания - един от новите служители объркал папките с ценоразписите и взел миналогодишната с високите тарифи.

Издаденият платежен документ сам по себе си е странен - той е за "плажна у-га", без разбивка, която да указва за каква услуга или услуги се отнася сумата от 64 лева.

Министерството проверява случая от Слънчев бряг вече повече от седмица и все още няма нито резултати, нито наказания. Мудността на инспекторите на Николина Ангелкова е необяснима, но пък е позната и от предни години, когато плажните концесионери действаха по подобен начин.

Стопанинът на "Нестинарка" например се прослави със задължителното шалте, припомня в. „Сега”. Той спечели 20-годишна концесия, предлагайки сензационно ниска цена - по 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг. Този договор бе източник на непресъхваща гордост за ресорния министър, която се хвалеше как е понижила драматично цените на плажните принадлежности. Но заваляха оплаквания и се оказа, че има уловка - към чадъра задължително върви шалте, а неговото ползване струва 5 лева.  

Ангелкова и тогава инициира проверки, но така и не се разбра какво е наказанието за концесионера и санкциониран ли е изобщо. 

Докато инспекторите разследват подадените сигнали от последните десетина дни, ресорното министерство разпрати до медиите коментар, в който посочва, че е "недопустимо е да се обвързва ползването на чадъри и шезлонги с други услуги на морския плаж" и че ще следи зорко концесионерите. 

На бургаския северен плаж, където сервират скъпото кафе, се намират начини за заобикаляне на договора с Министерството на туризма.

Концесионерът е преотдал част от чадърите на близки заведения и те предлагат каквито преценят условия и тарифи на летовниците. Докато кафето вътре струва 2 лева, поднесено на пясъка вече става 8 лева.

Според бургаски медии концесионерът на северния плаж е "преотстъпил" над половината си чадъри на близките капанчета и бистра. Това дава основание на сервитьорите да изискват консумация от летовниците, които си мислят, че са се настанили под чадър на плажа, а се оказва, че се намират в заведение - заели са "търговска площ". 


"Пътна полиция" с акция Превъзпитание (или НЕ ходи в Гърция)


Плажните удобства да са с 50% по-ниски от предходния летен сезон – това постановиха управляващите, за да привлекат туристи през 2020, а решението бе продиктувано от кризата с коронавируса. Сега обаче се разбира, че е била прокарана и друга поправка, която не получи никаква гласност. С нея на концесионерите е било разрешено това лято да намалят с до 4% площта за плажуване, за да отворят повече място за маси на прилежащите заведения.

"Това е направено от законодателя, за да се осигури разполагане на пособията за консумация на по-голямо отстояние и така да се спазят противоепидемичните мерки и да се осигури безопасност за живота и здравето на посетителите", обясняват от МТ. 

От министерството съобщават още, че Законът за устройството на Черноморското крайбрежие прави разграничение между "плажни принадлежности" (чадъри) и "допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване" (част от площта на морския плаж около обекти за бързо хранене, на която се допуска разполагане на преместваеми подиуми с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация).

„Замервания с геодезически мониторинг" по плажовете – това е обещанието на Министерството на туризма, с което от ведомството се заемат да проверяват дали някой не е усвоил повече търговска площ от разрешеното.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2