Снимка: © Getty Images

Летният сезон започна преди броени дни, но вместо да опитат да привлекат повече клиенти с изгодни условия, концесионерите на плажове по българското черноморие вече измислят нови методи, с които да таксуват за различни услуги.

Ставаме свидетели на все повече сигнали, че обещаните безплатни - или на символични цени - чадъри и шезлонги всъщност излизат скъпо на летовниците, пише в. „Сега”.

Последното оплакване е от посетител на плажа "Бургас Север", където му обяснили, че сянката върви задължително с консумация от прилежащия бар, а едно кафе от въпросния бар струва 8 лева.

Друг нов случай е от Златни пясъци, където на летовниците обяснили, че плажът разполага с безжичен интернет и по тази причина - независимо дали го ползват, или не, дължат 5 лв. такса за Wi-Fi.

Преди дни история от Слънчев бряг също доби голямо медийно внимание. Там за четири шезлонга и два чадъра на клиентите представили сметка за общо 64 лв. - т.е. по 12 лв. на чадър и по 10 за шезлонг. След като новината бързо бе разпространена, Министерството на туризма информира, че започва проверка, а персоналът на плажния участък даде оправдания - един от новите служители объркал папките с ценоразписите и взел миналогодишната с високите тарифи.

Издаденият платежен документ сам по себе си е странен - той е за "плажна у-га", без разбивка, която да указва за каква услуга или услуги се отнася сумата от 64 лева.

Министерството проверява случая от Слънчев бряг вече повече от седмица и все още няма нито резултати, нито наказания. Мудността на инспекторите на Николина Ангелкова е необяснима, но пък е позната и от предни години, когато плажните концесионери действаха по подобен начин.

Стопанинът на "Нестинарка" например се прослави със задължителното шалте, припомня в. „Сега”. Той спечели 20-годишна концесия, предлагайки сензационно ниска цена - по 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг. Този договор бе източник на непресъхваща гордост за ресорния министър, която се хвалеше как е понижила драматично цените на плажните принадлежности. Но заваляха оплаквания и се оказа, че има уловка - към чадъра задължително върви шалте, а неговото ползване струва 5 лева.

Ангелкова и тогава инициира проверки, но така и не се разбра какво е наказанието за концесионера и санкциониран ли е изобщо.

Докато инспекторите разследват подадените сигнали от последните десетина дни, ресорното министерство разпрати до медиите коментар, в който посочва, че е "недопустимо е да се обвързва ползването на чадъри и шезлонги с други услуги на морския плаж" и че ще следи зорко концесионерите.

На бургаския северен плаж, където сервират скъпото кафе, се намират начини за заобикаляне на договора с Министерството на туризма.

Концесионерът е преотдал част от чадърите на близки заведения и те предлагат каквито преценят условия и тарифи на летовниците. Докато кафето вътре струва 2 лева, поднесено на пясъка вече става 8 лева.

Според бургаски медии концесионерът на северния плаж е "преотстъпил" над половината си чадъри на близките капанчета и бистра. Това дава основание на сервитьорите да изискват консумация от летовниците, които си мислят, че са се настанили под чадър на плажа, а се оказва, че се намират в заведение - заели са "търговска площ".


"Пътна полиция" с акция Превъзпитание (или НЕ ходи в Гърция)


Плажните удобства да са с 50% по-ниски от предходния летен сезон – това постановиха управляващите, за да привлекат туристи през 2020, а решението бе продиктувано от кризата с коронавируса. Сега обаче се разбира, че е била прокарана и друга поправка, която не получи никаква гласност. С нея на концесионерите е било разрешено това лято да намалят с до 4% площта за плажуване, за да отворят повече място за маси на прилежащите заведения.

"Това е направено от законодателя, за да се осигури разполагане на пособията за консумация на по-голямо отстояние и така да се спазят противоепидемичните мерки и да се осигури безопасност за живота и здравето на посетителите", обясняват от МТ.

От министерството съобщават още, че Законът за устройството на Черноморското крайбрежие прави разграничение между "плажни принадлежности" (чадъри) и "допълнителна търговска площ към заведенията за бързо обслужване" (част от площта на морския плаж около обекти за бързо хранене, на която се допуска разполагане на преместваеми подиуми с тенти, чадъри, шатри и други слънцезащитни устройства с маси и столове за консумация).

„Замервания с геодезически мониторинг" по плажовете – това е обещанието на Министерството на туризма, с което от ведомството се заемат да проверяват дали някой не е усвоил повече търговска площ от разрешеното.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени