Снимка: © Unsplash

Все повече водачи на автомобили са изненадвани неприятно на граничните пунктове, след като МВР започна редовни проверки за неплатени глоби и невръчени фишове за нарушения по пътищата.  Според инспектор Иво Писанов от КАТ "операция има две цели - връчване на фишове и превъзпитаване на водачите", каза той пред БНТ.

Ако се окаже, че имате такива, следва отнемане на книжката и свидетелството за регистрация, а автомобилът се спира от движение, ако шофьорът е негов собственик, каза пред NOVA инспектор Иво Писанов. На пунктовете има монтирани ПОС-терминали, на които глобите могат да бъдат заплатени - след това книжката се връща. 

За да се избегне такава ситуация, от МВР препоръчват преди да тръгне на път, всеки шофьор да провери дали има дължими към КАТ суми. 

Това може да бъде направено онлайн през e-uslugi.mvr.bg, където всеки има възможност да види дали има задължения чрез номера на своята шофьорска книжка. Ако знаете, че ви е издадена глоба и сте я платили, е добре да проверите дали погасяването е било успешно, въвеждайки вида на документа (ФИШ/АУАН/НП), номера му и сумата. 

Второто е нужно, тъй като от началото на проверките се появиха редица сингали от шофьори, че глобите им са платени, но въпреки това остават в системата на "Пътна полиция" като дължими. 

Иво Писанов от КАТ каза още, че в повечето случаи това се дължи на грешка на водача при попълването на платежното нареждане.

Според граждани обаче и този оналйн метод на проверка през портала на МВР не е напълно ефективен и често има разминаване между резултата от справката по интернет и действителното положение. 

На проверки подлежи не само водачът, но и пътниците в колата или дори в туристическите автобуси - ако при тях се открие неплатена глоба, могат да продължат с пътуването си, но ще бъдат предупредени, че имат дължими суми към МВР.

Ако се установи, че имат неполучени наказателни постановления, на границата пътуващите ще получат призовки да се явят в съответното районно полицейско управление, за да ги получат. Невръчените електронни фишове ще им бъдат предоставени на граничния пункт. 

Към момента такъв контрол тече на Калотина, а до края на седмицата ще бъде въведен и на пунктовете в Кулата, Видин, Русе, Силистра, Гюешево, Маказа, Капитан Андреево и Лесово, пише "Сега". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър