ЦИК отговори на Главчев: Няма да се забавят изборните резултати Снимка: © Скрийншот: БНТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) не очаква забавяне в обявяването на изборните резултати, въпреки че на вота "2 в 1" ще се обработват повече данни. Така заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева отговори на коментарите на служебния премиер Димитър Главчев, който преди ден предрече закъснение с обявяването на официалните изборни резултати.

Думите му Матева определи като излишно всяване на напрежение месец преди вота.

"ЦИК се обръща към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим за обявяване на резултатите от избори. Това е в правомощията на комисията и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос. Ние винаги сме обявявали резултатите в срок така, като пише в Изборния кодекс - и така ще го направим и сега," каза тя пред БНТ.

Заместник-председателят на ЦИК допълни, че Министерският съвет няма и отговорност, свързана с обявяване на изборните резултати.

"Наша е задачата да направим така организацията, че да обявим резултатите от изборите в срок. Част от Министерския съвет, а именно Министерството на вътрешните работи има отговорност по охраната на транспортирането на изборните материали, по охраната на изборните помещения. Друга част в Министерството на външните работи имат задължения и отговорните по организацията на изборите извън страната," обясни Матева.

Тя призна, че обработването на резултатите ще е трудно заради двата вида избори, но от ЦИК нямат притеснения, че те ще бъдат оповестени в срок:

"Такива избори - парламентарни с европейски - за първи път са така, бюлетините ще са с преференциален вот и в двата вида избори, ще се обработват повече данни. Въпрос на организация е. Имаме срокове в изборния кодекс и ние ще ги спазим."

На изборите 2 в 1 на 9 юни ще трябва да се преброят гласовете за народни представители по партии, преференциите в рамките на всяка листа за парламентарните избори и отделно гласовете по партии за европейския вот и преференциите за отделните кандидати на всяка от явилите се формации.

По закон ЦИК трябва да обяви изборния резултат официално в рамките на 4 дни след гласуването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024