Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1 Снимка: © Getty Images

Служебният министър-председател Димитър Главчев предрече закъснение с обявяването на официалните изборни резултати.

Причината - на предстоящите в началото на юни предсрочни парламентарни и европейски избори секционните избирателни комисии и след това районните комисии и ЦИК ще трябва да обработят три пъти повече числа от изборните протоколи в сравнение с предишни вотове.

"На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят в РИК-овете е същият. Това ще доведе до закъсняване на официалните резултати. Казвам ви го сега, за да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно", заяви той пред репортери след среща с държавния глава Румен Радев.

По думите му "няма какво да се направи", тъй като числеността на избирателните комисии вече е определена.

Не стана ясно как Главчев е направил изчислението. На изборите 2 в 1 на 9 юни ще трябва да се преброят гласовете за народни представители по партии, преференциите в рамките на всяка листа за парламентарните избори и отделно гласовете по партии за европейския вот и преференциите за отделните кандидати на всяка от явилите се формации. Гласуването по закон е с машина или с хартиена бюлетина - според предпочитанията на избирателя, но след последните промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП, и вотът от машините се брои ръчно и се нанася с химикалка в протоколите с изборния резултат. Преди поне това беше спестено на изборните комисии, защото важеше протоколът за резултата, който самата машина печата.

По закон ЦИК трябва да обяви изборния резултат официално в рамките на 4 дни след гласуването.

Главчев не пожела да спекулира с конкретен срок, но изрази надежда официалното оповестяване да се случи в рамките на установеното от закона време.

На въпрос как службеният кабинет възнамерява да противодейства на потенциалното купуване на гласове, Главчев отговори лаконично с думите: "Като спазваме закона".

Служебният премиер заяви, че се надява до края на годината България да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство.

"Вие знаете, че ние технически сме готови много от отдавна за членство в Шенген. Разчитаме, че ще бъдем приети и на практика, за да дори в житейския смисъл справедливостта да бъде възстановена", каза той.

Колкото до срещата му с президента, Главчев заяви, че двамата са си говорили за "много неща - и за вътре в държавата, и за международното положение", но не даде повече подробности.


Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

HBO MAX става MAX

Новата стрийминг услуга ще бъде налична за абонатите на Vivacom от 21 май

14:21 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024
Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024
Политика

Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа?

Николай Младенов предлага изход от задънената улица в статия за изданието "National"

10:26 - 20.05.2024