Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове Снимка: © Getty Images

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че до момента има едва три сигнала за незаконни действия във връзка с предстоящите през юни предсрочни парламентарни избори.

"Има няколко сигнала от миналата седмица. Мисля, че бяха три на брой. Два са за евентуално купуване на гласове, а единият е за нарушение на изборното законодателство".

По думите му обаче "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

"През утрешния ден ще се проведе национално съвещание, на което събираме всички областни директори на полицията. На него ще присъстват представители на ДАНС и прокуратурата, и то такива от доста високо ниво. Тогава ще набележим конкретни мероприятия", каза той пред репортери, като добави, че за него "основното е да работим превантивно".

Калин Стоянов беше министър и в правителството с премиер Николай Денков и остана докрай, въпреки че през ноември 2023 г. Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР, защитавайки Стоянов от поисканата оставка. Двете партии настояваха министърът да запази поста си, докато още течаха преговорите за неслучилата се в крайна сметка ротация в правителството.

Впоследствие служебният министър-председател Димитър Главчев реши да остави Стоянов на поста и в рамките на служебния кабинет въпреки че имаше протести срещу това.

Пред журналисти днес Стоянов съобщи, че има образувано досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Разследването се ръководи от Столичната дирекция на вътрешните работи" (СДВР).

Стоянов коментира и избухналия по-рано днес пожар в къщата на бившия премиер Иван Гешов в центъра на София. По думите му на този етап няма данни за умишлен палеж.

Протест срещу Калин Стоянов в последния ден преди служебния кабинет

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024