Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е завел граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева срещу журналистите от разследващия сайт BIRD - Атанас Чобанов и Димитър Стоянов.

Причината - поредица от материали, публикации в социалните мрежи и медийни участия, посветени на казуса с мрежата за влияние около убития Мартин Божанов.

В началото на март Bird.bg обяви, че има индикации за директни телефонни разговори между Калин Стоянов, който през 2021 г. е бил директор на ГДБОП, а сега е министър на вътрешните работи, и вече покойния Нотариуса, който беше убит показно в София през януари тази година.

Стоянов отрича това и обвинява авторите на сайта, че са засегнали авторитета му.

От "Асоциацията на европейските журналисти" (АЕЖ) настояват за незабавната оставка на Стоянов, като определят заведения иск като дело шамар (SLAPP).

"Намираме за недопустимо министърът на вътрешните работи да се опитва да заглуши работата на разследващи журналисти, прибягвайки до съдебен тормоз в момент, в който както съмненията за корупция в МВР, така и проблемите със зачестяващите дела шамари, представляват теми от висок и легитимен обществен интерес. Настояваме Стоянов да подаде оставката си и отново призоваваме министъра на правосъдието Мария Павлова да доведе докрай работата по законодателните предложения за ограничаване на SLAPP делата срещу журналисти и граждански активисти", се казва в официална позиция на организацията.

АЕЖ-България се е запознала в детайли с иска на Калин Стоянов срещу Чобанов и Стоянов и категорично е на мнение, че заведената молба носи характеристиките на дело шамар.

"Министърът претендира, че изложените в материалите публикации твърдения и факти излизат извън пределите на свободата на словото и засягат достойнството и авторитета му, което “в случая е от особено значение” заради заемания от него висш държавен пост. Претенцията на ищеца е в противоречие с практиката на Европейския съд по правата на човека, според която неприкосновеността на политиците се ползва от по-ниска степен на закрила от тази на обикновените граждани, особено що се отнася до журналистическа критика", добавят журналистите от Асоциацията.

SLAPP (или "стратегически процеси, насочени срещу участието на обществеността") са съдебни искове, често завеждани от богати или овластени личности срещу медии и отделни журналисти.

Обикновено целта им не е да бъдат спечелени - а да упражнят финансов натиск срещу разследващите издания и да ги принудят да престанат да отразяват казуси с висок обществен интерес от страх за съществуването си.

В иска, с който АЕЖ са се запознали, Стоянов възразява срещу използването на анонимни източници от страна на авторите на BIRD.bg, което е не само тяхно право, но и отговорност в случаи, в които осветяването им би застрашило сигурността на информаторите им.

Още в началото на месеца служебният вътрешен министър се закани да търси правата си в съда по повод "безумията и неистините, които се говорят по негов адрес през последните дни".

В свой пост във Facebook той се оплаква от публични атаки, внушения и лъжи и казва, че е завел граждански иск срещу "сайт и лица, определящи себе си като "разследващи журналисти".


Калин Стоянов се закани да съди всички, които "петнят името му с неистини"

"Законът на Дафне": България е в топ 5 по нови дела, целящи да "затворят устите" на журналисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024