Калин Стоянов се закани да съди всички, които "петнят името му с неистини" Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов ще търси правата си в съда по повод "безумията и неистините, които се говорят по негов адрес през последните дни."

В свой пост във Facebook той се оплаква от публични атаки, внушения и лъжи и казва, че е завел граждански иск срещу "сайт и лица, определящи себе си като "разследващи журналисти".

В началото на март в своя публикация Bird.bg твърди, че имама индикации за директни телефонни разговори между Калин Стоянов, който през 2021 г. е бил директор на ГДБОП, а сега е министър на вътрешните работи, и вече посойния Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит показно в София през януари тази година.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков (сега депутат от ПП-ДБ) също намекна за нерегламентирани контакти на Стоянов с Божанов, включително около покупка на апартамент.

В началото на февруари Рашков разказа, че, докато е служебен министър през 2021 година, при него постъпват първите сигнали срещу Мартин Божанов – Нотариуса. Тогава в МВР отиват Ивайла Бакалова, Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ), както и бившата съпруга на Нотариуса, която също разкрива много факти около ситуацията.

"Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов – Нотариуса. По времето, в което бях ръководител на ГДБОП, събрахме всички материали по делото срещу този човек, които са внесени в прокуратура и на базата на които има образувано досъдебно производство," пише сега министърът в оставка.

В отговор Стоянов изрежда как е придобил жилището си: че има един апартамент, купен с ипотечен кредит на пазарна цена и с посредничеството на брокер.

"По никакъв начин не съм се възползвал от служебното си положение при закупуването на този апартамент," обяснява Стоянов.

"Нещо повече – нямам личен градинар," допълва той.

Поводът за това изречение вероятно е проверка на Софийската градска прокуратура, започнала в началото на годината срещу Рашков след публикация в сайта ПИК. В нея се говори за "покрита" от МВР разработка "Градинаря", която била "смачкана" от ГДБОП.

"Няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди", заявява още Стоянов. В неделя в свое интервю премиерът в оставка Николай Денков заяви, че "вътрешният министър Калин Стоянов трябва да даде отговори за връзките между разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса и МВР".

"Относно безумията и неистините, които се говорят по мой адрес през последните дни, включително и от политически лидери, бивши и настоящи министри по националните телевизии, също възнамерявам да потърся правата си в съда!" завършва Стоянов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024