Имало е теч на информация от ГДБОП към Нотариуса, казва Бойко Рашков Снимка: © ScreenShot

Настоящият депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков разказа за фрапиращи случаи на теч на информация от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), докато той е бил вътрешен министър. Тогава начело на ГДБОП е Калин Стоянов, който сега е титуляр на МВР.

Бойко Рашков разказа, че, докато е служебен министър през 2021 година, при него постъпват първите сигнали срещу Мартин Божанов – Нотариуса. Тогава в МВР отиват Ивайла Бакалова, Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ), както и бившата съпруга на Нотариуса, която също разкрива много факти около ситуацията.

Според Рашков, за да избегнат теч на информация, предават всички свидетелства в ГДБОП на ръка.

„Още вечерта се бяха обадили на бившата съпруга на Божанов, за да ѝ кажат да си затваря устата. Предполагам, че е изтекла информацията от кабинета, където се провеждаха тези изслушвания. Там, когато бяха дошли Ивайла Бакалова и Стайков от АКФ, присъстваше и директорът на ГДБОП, който сега е министър на вътрешните работи (бел. ред. Калин Стоянов),“ обясни Бойко Рашков по NOVA.

Toй допълни, че са се наложили повторни срещи с Бакалова и още на пета или десета минута след разговора им "излезе публикация за посещението ѝ в едно от кафевите издания,“ заяви Рашков: „Има теч, както от кабинета на министъра, така и от ГДБОП“.

Самият той е бил против назначаването на Калин Стоянов за вътрешен министър, но по друг повод.

Бойко Рашков беше в студиото на NOVA с папка с документи. Макар той да е бил първият, до когото са достигнали сигналите срещу Нотариуса, бившият вътрешен министър не е част от състава на парламентарната комисия, която трябва да установи обстоятелствата около мрежата и дейността на убития на 31 януари мъж.

Според Рашков временната комисия няма да свърши работата си обективно, защото е съставена на принципа на мнозинството и ще се реши това, което иска мнозинството.

Според него парламентарната комисия трябва да изиска важна информация - с какви задачи и при кого напълно свободно в спецсъда е влизал Божанов. „Тази информация ще даде много важни отговори“, коментира Рашков и допълни, че до него не е достигала информация Божанов да е сътрудничил на МВР.

"Самият Мартин Божанов се е движил с охрана и със син буркан", каза Рашков и намекна, че не изключва той да се е ползвал с покровителство не само от прокуратурата, но и от изпълнителната власт в лицето на МВР.

„Не е случайно, че има снимки пред този специален клуб, на които се виждат и полицейски коли. Надявам се в сряда да бъде предоставена информация за номерата на автомобилите,“ заяви настоящият депутат.

Според данните, с които той разполага, частният клуб SS е посещаван редовно от бившия главен прокурор Иван Гешев, но сред гостити клуба са и „напористи настоящи политици“, както се изрази Рашков, визирайки очевидно Делян Пеевски.

„Без протекция от по-високо ниво нито Еврото, нито Нотариуса е имало как да съществуват“, каза Рашков.

Според бившия министър двете групи - на Пепи Еврото и на Нотариуса - са работили заедно до опредлен момент, но впоследствие са се разделили. Една от възможните причини е това, че Божанов имал връзка със съпругата на Пепи Еврото – Любена.

Той прочете в един от документите, които носеше със себе си. Прокурори с инициали С. и Р. са получавали крупни суми в "Осемте джуджета" - от 20 до 100 хиляди лева. С.е на висока позиция в момента, по думите на Рашков, но не каза дали зад инициала С. стои изпълняващият длъжността главен прокурор - Борислав Сарафов, но добави същия повод - „Във всеки случай рибата се вмирисва откъм главата.

Той разказа и за случай на образувано досъдебно производство от един млад прокурор срещу Пепи Еврото миналата година, което обаче му е отнето и изпратено в Софийска градска прокуратура по компетентност и така и е потънало. Производството е било за подслушвания и изнудване. Вместо това било в Градската прокуратура е образувано производство срещу самия прокурор за престъпления по служба.


АКФ призова комисията за Нотариуса да разпита Георги Ушев, Иван Гешев и шефовете на СРП и СГП

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024