Служебни банкети и срещи с районния прокурор: Нотариуса е имал достъп до СРП на най-високо ниво

Разплитането на схемата около убития Мартин Божанов - Нотариуса за пореден ден показва колко лесен е бил достъпът на криминалния контингент до най-високото ниво на прокуратурата.

Божанов се е срещал (най-малко) два пъти с районния прокурор на София Невена Зартова, и то след 2022 г., когато неговата схема за търговия с влияние в Спецсъда вече беше осветена от Антикорупционния фонд.

Нотариуса се явил при нея като "жалбоподател", който настоявал да даде обяснения за "грандиозна престъпна схема, насочена срещу него и негови близки", каза тя пред bTV. Зартова твърди, че му обяснила как само наблюдаващият прокурор може да реши кога ще му бъдат снети обяснение, след като вече има назначена проверка.

Тя не отговори на въпроса как Мартин Божанов е стигнал до нея - само каза, че е намерил служебния ѝ телефон и поискал среща.

Всъщност, Божанов е съдружник с адвоката и бивш съдия Велимир Атанасов, за когото самата тя призна, че е неин близък приятел от близо 20 години. Същият Атанасов е посочен още през 2020 г. пред ВСС от съдия Владислава Цариградска като част от групата, отправяла заплахи срещу нея.

Вратите на ръководителя на СРП за срещи с евентуални жалбоподатели се оказват избирателно отворени.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис, който се оплака от системен тормоз от групата на Нотариуса, разказа пред Нова ТВ, че също е искал да проведе официален разговор с нея - и е получил отказ.

Каламарис е работил заедно с гръцкото дружество - съсобственик на Sofia Ring Mall.

Той се учуди как Невена Зартова е приела да разговаря с човек, уличен в тежко корупционно престъпление, но не приема да говори с жертвите на кръга му: "Когато аз ходих (в СРП) да подавам жалби, не виждах г-жа Зартова на работа".

Районният прокурор на София (в оставка) потвърди и че Мартин Божанов е имал достъп до служебен банкет на Софийската районна прокуратура преди години.

Този факт беше съобщен по-рано от Николай Стайков от Антикорупционния фонд при изслушването му от Висшия съдебен съвет на 13 февруари, като той обърна внимание, че има свидетели и снимки на неговата поява на неформалната сбирка на държавното обвинение.

Пред bTV Невена Зартова все пак направи уточнение, че по това време тя не познавала Мартин Божанов, не е организатор на партито и не е отправяла покана до него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024