Гръцки съдружници в Sofia Ring Mall се оплакаха от тормоз от партньор на Нотариуса

Гръцката компания "Данаос девелопмент", която е съсобственик в Sofia Ring Mall , съобщи публично за това, че е подложено на 2-годишен институционален и криминален тормоз, в който участва и член на групата на Мартин Божанов - Нотариуса.

Крайният собственик на компанията е гръцкият корабен магнат Джон Кустас. Той е свързан и със съдружие в гръцката компания, която притежава франчайза на ИКЕА на Балканите.

Неговият представител в България Анастасиос Дикос разказва пред "24 часа" как от 2022 г. бизнесът им става обект на абсурдно преследване, в което са замесени служителка на НАП, съдружник на Мартин Божанов - Нотариуса, бившата районна прокурорка на София, бивш шеф на Агенция "Митници", бивш депутат от ВМРО и още длъжностни лица в Прокуратурата.

Партньорът на Нотариуса е Велимир Атанасов - адвокатът на Божанов по делото, станало причина за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска.

Атанасов е съдружник с Мартин Божанов във фирмата "Бърд консултинг".

Атанасов беше споменат от съсобственика на фирмата "Жоси" Георги Георгиев като адвокат, препоръчан през 2013 г. лично от тогавашния редови прокурор Иван Гешев по съдебен спор със съдружника му в компанията. След намесата на Атанасов съдружникът на Георгиев е отстранен - а в замяна той е трябвало да прехвърли дял от фирмата си на бащата на Гешев Стоимен. Георгиев твърди, че бъдещият главен прокурор останал недоволен от ниския процент, след което започнал тормоз срещу него - а фирмата му вече е в несъстоятелност.

Как се стига до появата на Велимир Атанасов в схемата за натиск срещу гръцкия инвеститор?

"Данаос девелопмент" са собственици на голям парцел в Южна София край Околовръстното шосе, като част от него вече е заета от магазинa na ИКЕА, "Sofia Ring Mall" и жилищен комплекс "Морени клуб резиденс".

Четвъртият имот, който е трябвало да бъде нова жилищна зона, се превръща в причина за 2-годишен тежък скандал от 2022 г. досега.

Партньорите на "Данаос" в инвестицията - фирма на име "Евромастър" - започват да търсят начин за проваляне на строителството точно след подписването на предварителния договор.

Анастасиос Дикос твърди, че причината за това е атака от страна на високопоставен служител на НАП - Фиданка Йоневска - която има къща в съседен парцел.

Йоневска е оспорила заповедта на главния архитект на София за одобряване на подробния устройствен план за обекта на "Данаос", а в същото време НАП е направила три данъчни ревизии на фирмата. Дикос твърди, че тази жена живее на семейни начала със собственика на веригата бензиностанции "Круз" и търговец на горива "Сакса" Атанас Димов.

Същите хора започват и наказателно дело срещу Дикос, като го обвиняват, че фалшифицирал подписите им в документ за одобряване на ПУП - което е отхвърлено от три експертизи.

Когато "Данаос" опитват да развалят договора си с "Евромастър", фирмата завежда поредно дело срещу тях с претенции за пропуснати ползи за 7 млн.лв. А адвокат по това дело става Велимир Атанасов - съдружникът на Нотариуса в "консултантския" му бизнес.

Гръцкият бизнесмен твърди, че Атанасов се хвалил с "емоционалните си взаимоотношения" с Невена Зартова - по това време ръководител на Софийската районна прокуратура. Зартова беше отстранена от Борислав Сарафов малко след смяната на Иван Гешев, а след убийството на Нотариуса СРП беше поставена под ревизия.

Анастасиос Дикос описва серия от опити за натиск върху него и негови колеги. Започва се с непрекъснати обаждания от страна на "мутри", които му искат рекет от 25 000 евро, "за да ви оправим". Охранителните камери пред дома му са напръскани с боя.

Получава обаждания от хора, които се представят за служители на ДАНС, КПКОНПИ и НАП, за да го притискат. Според Дикос - в кампанията се е включил и бившият шеф на Агенция "Митници" Кирил Желев, който се оказва финансов съветник на "Евромастър".

Апелативният прокурор на София Радослав Димов също търсил контакт с адвоката на Дикос, за да му предлага "да решим проблема" с клиента му.

В "24 часа" Дикос е публикувал и скрийншот от чат с адв. Стоян Божинов (бивш депутат от ВМРО), който го псува - според него това също е част от агресията на групата, която води война срещу бизнеса му.

На финала - срещу него и още двама души, свързани с проекта, са повдигнати обвинения за "измама в особено големи размери" през Районната прокуратура, вместо Градската, която е компетентна по тези дела.

Сигналите на гръцките предприемачи за тормоза, на който са подложени, не стигат доникъде. Дикос казва, че са писали писмо до Асен Василев и са провели среща с представители на НАП, но "от тези срещи и писма не последва нищо".

Сигналът до ГДБОП също е прекратен след дълго бездействие.

"Ако те си позволяват такива грубости с инвеститори като нас, не знам какво ще правят с обикновени хора. Ние искаме нормално европейско правосъдие. Не искаме правосъдието на Пепи Еврото, на Нотариуса и на Гешев", казва Дикос.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024