Николай Стайков (АКФ) призова ВСС да провери 3 дела със съмнения за намеса на Нотариуса Снимка: © Булевард България

Съоснователят на Антикорупционния фонд Николай Стайков поиска от ВСС да направи проверка по три конкретни дела, за които има съмнения за незаконна намеса на групировката около Мартин Божанов - Нотариуса.

Стайков посочи следните казуси по време на изслушването си пред съдийската колегия на съвета:

  • делата по несъстоятелността на КТБ
  • делата по конфискацията на активите на Брендо и семейството му
  • делото "Манджуков срещу Инвестбанк"

"Божанов започва на изключително ниско, буквално улично ниво, но постепенно разширява кръга си на влияние. Някои хора, на които той залага в съдебната система, започват да се издигат. Ще видите, че хора, които са му помагали преди 15-20 г., достигат изключително високи нива в съдебната система. С разширяването на влиянието си той е преминал от имотни измами към дела с по-голям материален интерес и моделът започва да се диверсифицира от обикновени измами на възрастни хора до решаване на по-големи казуси.", каза още Николай Стайков.

Моделът на Нотариуса, според неговата информация, включва подкупване на съдии за избор на определени вещи лица, предизвикване на несъстоятелност на определени фирми, придобиване на техни активи, решаване на определени дела с голям материален интерес и т.н.

Божанов и обкръжението му вероятно са използвани и като "свидетели" по процеси, които може да са манипулирани - разследващият журналист призова да се направи преглед и на тези обстоятелства, вкл. дали те не са използвани за натиск срещу магистрати.

Стайков поиска още да се направи проверка и за това дали разследването за убийството на Божанов не е умишлено саботирано.

Той даде пример с това, че по публично известна информация, са иззети два телефона на застреляния мъж - но му е известно, че Божанов е имал най-малко три телефонни номера, а от други източници знае за поне 4-5 телефона.

Къде са останалите телефони и кой пречи на следствието, попита Стайков.

Предполагаемият чадър над заподозрения брокер на влияние в съдебната власт може да е и причината за дългогодишното присъствие на полицейски автомобили и служители в района на частния "СС Клуб".

Клубът е бил създаден преди около 10 години - в него е работила сегашната съпруга на Божанов, която понастоящем е разследващ полицай в ГДБОП. Работил е няколко дни преди Нотариуса да бъде убит, но е ползван по-рядко от преди заради това, че дейността на Божанов вече беше осветена.

Дотогава "СС Клуб" е бил ползван за срещи, празненства и "активен нощен живот, с всички атрибути и гледки на този активен нощен живот". Имало е и информация, че Мартин Божанов е присъствал и на официални тържества на "една прокуратура".

"Има и снимки, има и свидетели, това може да се провери", каза той.

Разследващият журналист цитира и информация от неофициален разговор с магистрати, които са получавали магнитни карти от въпросния "СС клуб" в плик, без да са ги искали, след което са ги връщали обратно.

Стайков призова да се разследва защо Божанов е ползвал синя сигнална лампа в автомобила си, как е влизал необезпокояван в паркинга на Спецсъда и дали е имал статут на информатор или доверено лице в МВР - и кой му го е дал.

"За тези хора имиджът е изключително важен - парадирането с влияние, власт, познанства, магистрати на малки имена, са много важни като подход. Затова малките детайли може да са много важни", каза още той.

Николай Стайков призова Висшия съдебен съвет да не пренебрегва и данните за употребата на медии като ПИК в заплахите срещу магистрати (като Владислава Цариградска) или свидетели (като Ивайла Бакалова), които не се подчиняват на натиска на Божанов.

"Не разглеждайте това като невинен проблем, а като част от организирана схема за натиск върху неудобни хора", каза той.

Акция на органите на реда в клуба на Мартин Божанов "Нотариуса" ВСС и казусът "Нотариуса": Сарафов удави съвета в празни приказки. Съдия Цариградска също ще бъде изслушана

Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Ако ме споходи съдбата на Нотариуса, и това дело ще бъде прекратено


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024