ВСС и казусът "Нотариуса": Сарафов удави съвета в празни приказки. Съдия Цариградска също ще бъде изслушана Снимка: © Булевард България

Съдийската комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва главния прокурор Борислав Сарафов по казуса около убийството на Мартин Божанов, известен с прякора "Нотариуса", и скандала с неговия частен клуб за магистрати.

Пред колегията беше изслушан и разследващия журналист от "Антикорупционния фонд" Николай Стайков, който е автор на разследване от 2021 г., което разкрива дейността и връзките на Божанов.

Малко преди началото на заседанието съдиите приеха да поканят и съдия Владислава Цариградска, която е била заплашвана от Божанов още през 2019 г. и е поставена под охрана - но без това да доведе до наказание срещу него.

Дотук Сарафов напълно обезсмисли по-ранните заявки за промяна в начина на управление на прокуратурата.

И.ф. главният прокурор дойде във ВСС без отговор на най-важните въпроси около бездействието на прокуратурата спрямо Нотариуса.

Той отказа да каже дори дали е правена проверка по видеото на Антикорупционния фонд от 2021 г. и не зае сериозна позиция по нито един от системните проблеми. Вместо това призова "да няма лов на вещици" сред "неудобните" магистрати.

Цариградска сама е поискала да бъде изслушана, за да обърне внимание върху пет аспекта, "на които все още не е даден институционален отговор, а и не изглежда да се прави опит за изясняването им".

Сарафов потвърди само, че в прокуратурата се е работило по две преписки за натиск върху магистрати от страна на Божанов и обкръжението му.

Но той не даде основната търсена информация - за разследванията срещу Нотариуса за търговия с влияние в Спецсъда.

"Не е моментът сега за лов на вещици, да гоним неудобните и да закриляме удобните. Не, напротив, ние трябва абсолютно коректно, по съответния ред, да подходим и ако се налага, да освободим съдебната система от колеги, които петнят името на институцията", обяви Сарафов.

Той не успя да потвърди дори дали е налице проверка по разследването на Антикорупционния фонд от 2021 г. срещу Нотариуса.

Сарафов няколко пъти натърти, че като главен прокурор няма право да дава насоки на подчинените си какво да разследват или не.

Не отговори и на въпросите дали прокуратурата е потърсила Атанас Атанасов (ДБ), за да се поинтересува от твърдението му, че разполага със списък с имена на магистрати, посещавали частния клуб на Нотариуса - без да е ясно дали този списък е автентичен или не.

Дори от данните за делата за заплаха срещу съдиите се вижда как прокуратурата не е направила нищо, за да потърси отговорност на Божанов.

1) образувана по повод гражданско дело от 2016 и е по сигнал от съдия Цветко Лазаров от май 2017 г. През декември 2017 г. е постановен прокурорски отказ от образуване на досъдебно производство и този акт не е подлаган на контрол от по-висока инстанция.

Съдия Лазаров е уведомен за отказа чак през юли 2022 г. - почти 5 години по-късно.

Сарафов е поискал случаят да се преразгледа на 6 февруари 2024 г. (седмица след убийството на Мартин Божанов). Още няма резултат.

Срещу съдията обаче е подаден насрещен сигнал - допълнителен опит за шантаж срещу него (което към 2021 г. все още е било висящо).

2) образувана едва на 12 декември 2022 г. по данни от ГДБОП по случая със заплахите срещу съдия Цариградска - още през 2021 г. прокуратурата е била сезирана от Министерството на правосъдието заради нейния казус.

Разследването не е приключило.

И отново, Цариградска е била обект на вторичен институционален натиск след подаването на жалба: според Атанаска Дишева (ВСС), съдията е била подложена на подслушване по искане на прокурор. Няма данни срещу нея да е образувано каквото и да е досъдебно производство - т.е. следенето е било без никакво основание.

Прокуратурата още не е готова с проверките на всички по-ранни откази да се разследват сигналите срещу Мартин Божанов за търговия с влияние в съдебната власт. Срокът е до края на февруари.

Отделно от това - Сарафов обяви, че двама прокурори от Софийска градска прокуратура са получили заплахи за живота си. Единият е намерил патрон в пощенската си кутия, а друга е открила кръст от клони през входната врата на жилището си. Той уточни, че е получил сигналите в неделя, на 11 февруари.

Но не отговори дали въпросните обвинители са свързани с дела около Нотариуса или не. Той обяви това за "любопитство" и че ще предостави такива данни само на Министерството на правосъдието.

Самата съдия Цариградска попада в полезрението на Божанов през 2019 г., когато е съдия по дело, в което ищец и ответник са Божанов и бившата му съпруга, от една страна, и бъдещата му съпруга - от друга. Тя разкри, че преди и по време на делото е получавала заплахи - чрез трети лица и директно да си направи отвод. Тя не се отказва от делото и срещу нея започва компроматна война чрез сайтове като ПИК .

Владислава Цариградска бтв Съдия Цариградска: Зад Мартин Божанов-Нотариуса стои цяла адска машина

Мартин Божанов - Нотариуса е бил собственик на частен клуб за магистрати

Андрей Янкулов, АКФ: Бездействието по случая с Нотариуса е най-убедителното доказателство за нивото, до което стига мрежата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024