Андрей Янкулов, АКФ: Бездействието по случая с Нотариуса е най-убедителното доказателство за нивото, до което стига мрежата

"Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се" - така един от брокерите на влияние в Специализирания съд обясняваше пред Ивайла Бакалова как може да извади мъжа ѝ от ареста срещу съответното заплащане.

Думите му, записани в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) "Списък за бърз контрол", станаха символ на престъпната схема, която не приключи със съд и присъда, а с поредното поръчково убийство в София.

Мартин Божанов - Нотариуса и свързаните с него хора бяха осветени още през лятото на 2021 г. от АКФ. Година по-рано организацията разкри и "Осемте джуджета" - подобна криминална мрежа около бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров - Еврото.

Не последва нито дума от прокуратурата - ако не броим подигравките на Иван Гешев, който изпрати в девета глуха "и джуджетата, и десетте малки негърчета".

Три години по-късно Еврото изчезна безследно, а разстрелът на Божанов "изненада" новото ръководство на прокуратурата. Т.нар. Нотариус загина с чисто досие, докато СГП така и не намери време да го обвини въпреки множеството данни за тежки престъпления - имотни измами, заплахи срещу съдии, искане на подкупи от жертви на спецправосъдието.

"Списъкът за бърз контрол" уличаваше не само Нотариуса, но и бившия депутат и бивш съветник на Бойко Борисов Яне Янев в сходни опити за нерегламентирано посредничество. Днес Янев продължва да е общински съветник от РЗС в Сандански.

Фактът, че държавата имаше пълния инструментариум да разследва тези схеми - и демонстративно отказа да го направи - е "най-убедителното доказателство за реалното ниво, до което са достигали въпросните криминални предприятия", казва Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд и бивш прокурор.

Фактът, че съпругата на човек като Мартин Божанов е била назначена на служба в ГДБОП - и то с външен конкурс - е поредното доказателство за влиянието и силата около него.

"Това издава възможността и потенциала, който се крие зад тази група", казва Янкулов в интервю за "Булевард България".


- Разследването на АКФ срещу Мартин Божанов "Списък за бърз контрол" излезе преди три години. Едва сега прокуратурата обяви, че имала готовност да му повдигне обвинение, но убийството я изпреварило. Какво направиха МВР и прокуратурата с данните, които вие изнесохте?

- На мен ми е известно, че Мартин Божанов е бил разследван за заплахи срещу магистрати, осъществяван натиск по определени производства.

Но не ми е известно да е разследван за посредничеството, което е осветено в нашия филм "Списък за бърз контрол". Дали въобще то е било във фокуса на вниманието на прокуратурата и разследващите органи - не знам.

Това, че е щял да бъде обвинен по едно производство, не означава, че вниманието на държавните органи въобще е било ангажирано с данните за потенциална търговия с влияние, която той и хората около него са осъществявали.

Ако е вършено разследване или проверка във връзка със "Списъка за бърз контрол", не знам за никакви резултати, до които да са достигнали.

- Досъдебните производства по повод заплахите от Божанов срещу двамата съдии Владислава Цариградска и Цветко Лазаров са започнали едва в началото на 2023 г. - с години закъснение, след като и двамата са подавали сигнали до институциите. Според Вас това раздвижване съвпада ли със събитията около отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор?

- Таймингът съвпада. Съвпада и обстоятелството, че в продължение на години няма развитие по тези случаи, въпреки че самите съдии са уведомили Висшия съдебен съвет, оттам - прокуратурата.

Давани са сведения, самият ВСС е изисквал от прокуратурата информация какво се случва по тези проверки, защото те са много притеснителни - касаят опити за заплахи и неправомерно влияние върху съдии. Но с години няма развитие по тази нишка.

И в момента, когато очевидно вече има промяна по върховете на прокуратурата - това е периодът преди отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор - тогава се започва по същество да се извършват някакви процесуално-следствени действия.

Налице е съвпадение във времето на тези събития. А дали обяснението може да се даде с промяната във върховете на прокуратурата, това вече е въпрос на спекулация.

- Иван Гешев прави връзка между момента с взрива край Ярема, убийството на Къро, на Алексей Петров, смъртта на брат Галев и разстрела на Мартин Божанов. Според Вас има ли нещо общо между тях?

- Не знам дали между тях има нещо общо. Това, което виждам като повтаряемост на събития, е, че изчезна и другият предполагаем лидер на криминална мрежа за влияние в правосъдието Петьо Петров - също осветен от наше разследване.

Въпреки че спрямо него сега се провеждат формални процесуално-следствени действия, той изчезна от хоризонта.

И за него има подозрения, че не е между живите - дали е така или не, не можем да знаем.

Но е налице повтаряемост на елиминирането или изчезването на ключови фигури на ъндърграунда. Прави впечатление, че тези две големи мрежи за криминално влияние в правосъдието (на Еврото и на Нотариуса, б.р.) останаха без своите лидери в последните месеци.

- А продължават ли да съществуват без Божанов и Петров? Хората под тях преструктурирали ли са се?

- По-скоро може би самите организации вече не съществуват. А дали нишата е заета от други - това също е въпрос на спекулация.

Ако разсъждаваме по пътя на логиката, винаги когато се освободи някакво място в такива криминални структури, то не остава свободно задълго и се заема от друг "играч".

Така се случва на пазара с разпространение на наркотици. Когато някой бъде отстранен от него, нишата се запълва. Но нямаме конкретни данни за други такива мрежи.

- Както мрежата на Петьо Петров, така и тази на Мартин Божанов са уреждали дела през Специализирания съд и прокуратура. След като тези институции бяха закрити през 2022 г., знаете ли дали дейността на Петров и Божанов е продължила?

- Специализираното правосъдие като цяло действаше по доста порочен начин. Там се провеждаха "активни действия" - акции срещу определени хора, които да бъдат елиминирани чрез задържането им под стража за продължителен период от време.

Докато се води наказателното производство, всякакви други държавни органи започват да се разправят с тях - като КПКОНПИ, НАП и др.

Държавата в завиден синхрон рязко атакува определени фигури и стоварва цялата си мощ върху тях. След това обаче хората постепенно биват освобождавани от ареста, производствата на другите държавни органи затихват.

До крайни резултати по най-гръмките случаи на спецпрокуратурата, рекламирани из медиите с тяхното начало, така и не се стигна. По нито един от тези случаи. С изключение на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Тя е единствената, която в крайна сметка влезе в затвора за извършено престъпление с потвърдена присъда от ВКС.

Нито един от другите не намери своето окончателно развитие - даже не се знае на какъв етап са тези случаи. Ако въобще текат производства, те са отдавна забравени.

Със закриването на специализираното правосъдие, очевидно този маниер на действие вече беше преустановен. Не можем да кажем, че нещата, които са се случвали в специализираното правосъдие по онзи начин, продължават идентично на нивото на Софийския градски / Апелативен съд.

Дори да има някакви подобни схеми, те са в различен мащаб - или поне нямаме данни за схеми от същия мащаб, който сме осветили през годините. В специализираното правосъдие всичко беше много централизирано, много "уредено" на едно място. Очевидно доста по-лесно се е случвало всичко там.

- Имате ли данни за конкретни магистрати или полицаи, които са помагали на Нотариуса в неговата мрежа?

- В АКФ действаме с доста висок стандарт на достоверност на нещата, които публикуваме. Източниците ни на информация са свидетели, документи и записи. Ако нещо като информация за нас не е верифицирано с достатъчна степен на достоверност от такива източници, то не го и публикуваме.

Но трябва да се каже, че държавните органи са тези, които трябваше да разчепкат случаите след публикуването на тези видеа .

И със средствата, с които разполагат те - много по-голям ресурс в сравнение с една гражданска организация като нашата - без никакво съмнение можеха да стигнат до разплитането на съответните мрежи и до изясняване на обстоятелствата точно кои хора са били свързани с тях по различните етажи на правосъдието.

Държавните органи биха били в състояние да направят това нещо при желание. Очевидно такова желание нямаше след излизането на тези видеофилми.

И това за мен винаги е било най-убедителното доказателство за реалното ниво, до което са достигали въпросните криминални предприятия.

Ако те са достигали на сравнително ниско ниво - например, до дадена групичка от съдии и прокурори в специализираното правосъдие - това щеше да е много удобен повод за държавните органи да се задействат и да изчистят тези структури, след като имат обективни данни за функционирането на въпросните мрежи.

Но те не го направиха. Не само не го направиха, а и първоначалните институционални реакции както за "Осемте джуджета", така и за "Списък за бърз контрол" бяха или пълно неглижиране, или дори подигравка.

За мен това ясно показва липсата на каквото и да е желание да се разплетат тези истории. А липсата на такова желание показва, че тези структури са били вплетени на много високо ниво в правосъдието. Иначе съвсем нормалното, логично развитие на нещата би било прокуратурата и всички правоохранителни органи да се заемат с тези случаи и да ги разплетат докрай. Нищо подобно не се случи.

Фактът, че съпругата на Божанов е била назначена на служба в ГДБОП, е поредното доказателство за влиянието и силата около него.

Това е демонстрация: Ние можем да си назначим жената на лидера на групата в ГДБОП. Не че докато тя е на тази конкретна длъжност, може да направи нещо особено. Но фактът е, че тя е там. И то с външен конкурс, което също е много интересно.

ГДБОП е структура, която по правило не си наема служителите чрез външни конкурси. Не знам и дали изобщо са провеждани други такива. ГДБОП е структура, която си подбира служители от други структури на МВР, а не отвън. Това са хора, които вече са били в системата и са показали необходимия капацитет, за да работят по линия на организираната престъпност.

Това издава възможността и потенциала, който се крие зад тази група - че може да си назначи който си иска, където си иска.

- Ако трябва да сравнявате Петьо Петров и Мартин Божанов с т.нар. Красьо Черния, който през 2009 г. беше осветен като брокер на влияние във ВСС, къде стоят те спрямо него? Какви са разликите и евентуалните прилики?

- При него нямам спомен дали се касаеше за уреждане на конкретни производства или ставаше дума за лобиране за постове през Висшия съдебен съвет. В последните случаи с "Осемте джуджета" и "Списък за бърз контрол" има доста данни, че по-скоро става въпрос за фокусиране върху влияние в конкретни казуси в правосъдието.

И то - за наистина брутални действия на въпросните групи.

Защото при "предоставяне на съдействие" на хора, засегнати от институциите, те си служат и с много други похвати. Като например - рейдърство (б.р. случаят "Изамет"). Осъществяват се нападателни действия от групата, за да бъдат присвоени активи.

Отправят се заплахи срещу магистрати, когато те не са направили това, което криминалната организация е очаквала от тях. Тоест - когато не е станало с увещания или предлагане на облаги, вече се отива към брутални действия, насочени срещу личността на магистрата.

Изглежда, че тези структури си служат с доста по-голям набор от средства, за да постигат целите си.

- Има ли пряка връзка между двете основни линии на дейност на групата около Божанов - търговията с влияние в съдебната власт и множеството имотни измами? Жертвите на имотните измами имат ли политическа или икономическа връзка? Възможно ли е да се създава проблем на определен човек, за да може след това да му се "реши"?

- Да, това е един от начините, по който функционират. Ако човекът няма проблем, създаден от някой друг, те сами могат да създадат проблема и после да се явят като неговото удобно решение.

Или в хода на действията им, с които уж "решават" проблема, и видят, че човекът е в отслабено положение - могат да го атакуват с идеята да му присвояват активи. Това е един широкоспектърен набор от действия, които се извършват от съответните организации.

Логично е, че тези измами не могат да се вършат без достатъчно контакти в най-различни институции, откъдето да се получава информация и откъдето впоследствие да се получава протекция - никой да не ги закача.

Очевидно е, че и двете дейности се извършват от хора, които не са случайни и могат да разчитат, че няма да бъдат разследвани.

Връзката, която е установена от нас по случая на Петьо Еврото, е за осъщественото рейдърство по отношение на активите на семейство Златанови. След като Петров уж се е намесил на страната на единия от двамата спорещи за активите на дружеството, от помагач той изведнъж се превръща в този, който иска да придобие активите и на двамата.

- Разследването за "Осемте джуджета" излезе през 2020 г., разследването на схемите около Нотариуса - през 2021 г. И по двете нямаше никакви действия на прокуратурата доста дълго време, докато миналата година първо беше организирана акцията срещу Петьо Петров. Защо първо той? И защо прокуратурата остави Нотариуса почти една година, без въобще да повдигат въпроси около него?

- Едно възможно обяснение е, че Петьо Петров е изпаднал по-бързо от благоприятно в неблагоприятно положение, по една или друга причина. Вследствие на това държавата е тръгнала да се задейства и срещу него.

Но аз бих погледнал много критично над всички активности по линия на Петьо Петров. Създаде се обществено усещане, че едва ли не се работи срещу него. Но от публично достъпната информация за какво точно се води разследването срещу него може да се направи изводът, че и там няма особено желание за разплитане на мрежата. А това трябва да бъде в центъра на усилието на разследващите органи.

Той и бившата му съпруга са обвинени за вещно укривателство, но без да навлизам в детайли, смятам, че обвинението е изначално обречено и нищо няма да излезе от него.

Дори да се дават видими знаци, че ще се работи по линия на Петьо Еврото, това е по-скоро дим. Зад него не се крие истинско желание за разплитане на цялата схема.

- Бойко Рашков коментира, че е възможно Мартин Божанов да е бил отстранен от страх, че ще се разкрият неговите връзки с политически среди. Възможно ли е Нотариуса да е имал намерение да съдейства на полиция или прокуратура?

- Аз съм по-скоро скептичен. По-скоро мисля, че тези хора поддържат картотека с информация - при всички положения. Може би тук страхът би трябвало да се търси в насока да не излезе нещо от картотеката под каквато и да е форма.

Страхът е, че ако евентуално някога има обръщане в институционалната среда и започне наистина да се дълбае по тези случаи, тази информация не бива да излезе и да уязви хората с властови позиции.

Оттук може да се търси потенциално обяснение за изчезването на Петьо Еврото и убийството на Мартин Божанов. А дали е така, въпрос на спекулация.

Може да има и куп други причини, поради които някой иска да се саморазправи с тези личности. Исторически знаем колко малко са случаите на разкриване на този тип поръчкови убийства. По-скоро не можем да очакваме разкриване и на това убийство.

- Вие сте работил като прокурор - като познавате системата, има ли в нея хора, които биха могли да се заемат с тези случаи?

- В системата има много такива хора, проблемът е, че трябва да им се даде възможността да работят. Прокуратурата е централизирана структура, всичко при нея зависи от това какъв тон се задава от ръководството и каква политика води то. Това е реалността. Каквито и нормативни промени да се правят сега, и на конституционно, и на законово ниво, фактическата реалност в прокуратурата ще бъде такава още доста дълго време.

Тук се касае за отношения, манталитет и етос, не толкова за правни норми.

Докато хората с висок морал и професионални качества в системата не получат възможността да излязат на предни позиции и да започнат да задават тона в тази институция, ние не можем да очакваме съществена промяна в начина, по който функционира тя.

Прокуратурата има крещяща нужда от позитивна селекция за нейните ключови постове - ако въобще можем да очакваме някаква промяна в нейното бъдещо развитие.

- Вашата прогноза - възможно ли е да има истинско разследване, дори политически ефект, от този случай?

- По-скоро съм скептичен. Мисля, че с изчезването на Петьо Петров и с убийството на Мартин Божанов нещата отиват към затваряне на тези случаи и невъзможност историите около тях да бъдат разплетени, за да се стигне до отговорност на свързани лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024