Убитият Мартин Божанов - Нотариуса е разследван за заплаха срещу магистрати Снимка: © Getty Images

Мартин Божанов, който беше убит на 31 януари в Горна баня, е разследван за заплаха срещу магистрати.

Това съобщи ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова пред журналисти, след като пристигна на местопрестъплението заедно с главния секретар на МВР.

Кирилова каза единствено, че по случая се разпитват свидетели и се "работи усилено", но не даде повече детайли за това дали има обвинения срещу него и кои са жертвите на заплахите му. Тя посочи още, че Божанов е бил разследван за имотни измами - отново без да съобщи какво се е случило по това производство.

Преди месеци "Капитал" публикува статия, в която обвързва Божанов със скандален случай на натиск срещу съдия Владислава Цариградска.

Според данните на медията - през 2019 г. тя е била подложена на целенасочена негативна кампания през сайтовете ПИК и "Блиц", докато е работила в Районен съд - Луковит.

Ден след първата публикация Цариградска получава предупреждение от своя близка, че трябвало да си направи отвод по дело за имотен спор на Мартин Божанов.

Делото се оказва заведено от тогавашна интимна приятелка на Божанов и майка на извънбрачното му дете срещу него и тогавашната му съпруга. Втората жена искала да получи техен семеен имот, като твърдяла, че има договор с него.

По информация на "Фрогнюз" - въпросната приятелка в момента е женена за Мартин Божанов. През 2020 г. тя е била назначена за разследващ полицай в ГДБОП. "Капитал" посочва, че по времето на Бойко Рашков ѝ е отнет допускът до класифицирана информация, но по-късно той е възстановен след обжалване пред Административния съд.

В замяна на евентуалния отвод на Цариградска от делото, посредниците на Божанов са ѝ предложили да "свалят" обидните статии от ПИК и "да платят някой лев".

Заплашват я, че ако откаже "ще стане неспособна да работи, но не само като съдия, а въобще", пише тя в сигнали до прокуратурата.

В тях тя твърди, че е била предупредена още, че "Марто е много близък с Иван Гешев и Пеевски".

Въпреки натиска Владислава Цариградска отказва да се оттегли от процеса. Заявлението ѝ за отказ е последвано от повторна демонстративна заплаха. Друг неин далечен познат се оказва в съдебната зала по време на заседание за имотното дело на Божанов, приближава се до нея, започва да я разпитва за съпруга и детето ѝ и на висок тон заявява: "Нали знаеш какво ми се случи на мен, бях в инвалидна количка", пише "Капитал", като разказва абсурдната сцена.

Заплахите срещу съдията са довели до поставянето ѝ под охрана, назначена от министъра на правосъдието. Режимът продължава шест месеца.

Медията цитира и още един случай на заплахи от кръга на Мартин Нотариуса - този път срещу съдията Цветко Лазаров в Софийския апелативен съд още през 2017 г.

Магистратът е подал официален сигнал до МВР и лично е уведомил тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, но службите отказват да работят по случая. Отказът е постановен още през 2017.

В началото на 2023 г. обаче прокуратурата внезапно решава да поднови проверката.

По същото време започва и досъдебното производство за заплахите срещу Владислава Цариградска - цели четири години след натиска върху нея от страна на групата около Божанов.

Цариградска е подавала многократни по-ранни сигнали до институциите, като един от тях е пуснат и през януари 2022 г., малко след формирането на кабинета "Петков, до МВР и Министерството на правосъдието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024