Съдия Цариградска: Ако ме споходи съдбата на Нотариуса, и това дело ще бъде прекратено

Съдия Владислава Цариградска описа бруталната схема на тормоза, на който тя и нейни колеги са подложени от групировката около Мартин Божанов - Нотариуса.

Тормозът е включвал както клеветническа кампания през сайта ПИК (за което тя е осъдила медията на Недялко Недялков), така и заплахи с физическа саморазправа, но и чиста проба институционална злоупотреба от страна на прокуратурата.

А натискът и отказът от правосъдие продължава и досега - на фона на убийството на Божанов.

"Аз съм жертва на организирана престъпна група, която се занимава с корупция в съдебната власт", каза съдия Владислава Цариградска пред съдийската колегия на ВСС.

Тя се обърна специално към министъра на правосъдието Атанас Славов с призив да задейства законодателни инициативи за осигуряване на адекватна защита на съдиите, подложени на подобни репресии.

"Ако се впуснете в димките кой е влизал и излизал в този "СС клуб", ще имаме новия "Красьо Черния" с някакви изгорели хора, но не тези, които дърпат конците и управляват мрежата", каза тя.

Цариградска заяви, че е подала жалба в Съда в Страсбург заради "основателни съмнения", че е била подложена на незаконно подслушване.

Тя уточни, че все още няма официално доказателство за това - защото от 6 месеца Бюрото за контрол на СРС, което може да потвърди или да отхвърли съмненията ѝ, се бави с проверката по молбата ѝ за достъп до информация.

Подозренията ѝ са свързани с това, че всички разрешения за подслушване на магистрати минаваха през един човек - председателя на закрития вече Апелативен спецсъд Георги Ушев. Той беше съдията, който още преди 20 години е оправдал Мартин Божанов по скандалното дело за кражба на съдебни документи от сградата на ВКС (т.нар. дело "Крашевски").

Съдия Цариградска даде справка за това, че 159 съдии, прокурори и следователи са били подлагани на контролирано следене с разрешение на Апелативния Спецсъд в рамките на 4 години между 2018 и 2021.

Само за 2020 г. разрешенията за подслушване на магистрати са били цели 68 - а почти нито един от тези случаи не е стигнал до досъдебно производство (т.е. не са събрани доказателства от СРС-тата за каквото и да било престъпление). Има само три известни случаи на магистрати, които са разследвани и при които са употребявани специални разузнавателни средства.

Никой не дава информация на какво основание са следени останалите над 150 души - а СРС се прилагат само при данни за тежки престъпления, които не могат да се докажат по друг начин.

Проникването на службите за сигурност в професионалния и личния живот на следените магистрати е достигало абсурдни мащаби.

Един от тези съдии, който впоследствие е изцяло оправдан, е станал причина да бъде "окабелен" целия му кабинет в съда.

"Къде са гаранциите, че тайната на съвещанието ще бъде опазена от ушите на службите? Да си припомним меметата на Цветанов с големите уши. Адвокатите имат защита от адвокатската тайна, а ние нямаме тайна за защита на съвещанието", каза Цариградска.

Схемата, в която хората на Нотариуса поставят мишените си, е почти без изход.

Когато през 2019 г. тя получава първото предложение да си направи отвод по негово дело, то идва от нейна позната, която отначало ѝ казала да се оттегли "и ще ти се плати".

Цариградска отказва и подава сигнали на всички нива в съдебната власт - без резултат до убийството на Нотариуса.

"Ако аз бях постъпила така, както те искаха, за да не ме мъчат - дали вие щяхте да приемете, че има обосновано предположение, че аз съм поискала подкуп? И къде щях да се обяснявам аз, че освен първата част на предложението, е имало и последващи заплахи?", попита съдията.

По сходен начин е направен опит да се запуши устата и на друг магистрат - Цветко Лазаров. Когато той е подал сигнал за заплаха срещу него от кръга на Божанов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка не по неговите свидетелства, а по сигнал от приближен на Божанов с прякора "Прасето" срещу съдия Лазаров.

Още по-фрапиращо беше предупреждението на съдия Владислава Цариградска, че цялото разследване срещу Мартин Божанов може да приключи много бързо, ако тя самата бъде ликвидирана по подобие на атентата срещу него.

Цариградска е основният свидетел по делото срещу Нотариуса и групировката му. Тя посочи, че на 5 юли 2023 г. е била привикана да дава показания по досъдебното производство срещу него (без дори да бъде информирана какво престъпление се разследва).

Но няколко дни след тези показания в прокуратурата - отново започва вълна от медийни атаки срещу нея.

"Уведомих Софийската градска прокуратура, че ми се отправя ново предупреждение заради участието ми в наказателното производство и исках да се направи професионална оценка за рисковете от моето участие в него", каза тя.

Причината да се опасява от физическа саморазправа е, че и до днес нейните показания не са закрепени с разпит пред съдия.

"Ако мен ме споходи съдбата на Мартин Божанов - каквото и да съм казала, дори да се стигне до съдебен процес, няма да може да бъде ползвано по делото. Прокурорите, които са заплашвани, могат да бъдат сменени или да напуснат системата, те са взаимозаменяеми. Но моята роля на свидетел и разобличител няма кой друг да я изпълни.

"Ако го няма единственото лице, за което се говори, че е част от престъпна група, заплашват двамата прокурори и мен ме няма - дали няма да има основания да бъде прекратено и това производство поради липса на основания?", попита тя.

Самата прокуратура отказва да ѝ даде достъп до разследването, за което тя свидетелства и по което има опасения за физическата си сигурност.

"Аз пуснах молба на 23 ноември 2023 г., или 6 месеца след образуването на делото, за да знам какво престъпление се разследва, има ли привлечени лица като обвиняеми, взети ли са мерки за неотклонение, взети ли са мерки за моята защита, защото аз имам право да поискам такава по НПК. Отговориха ми, че става дума за (организирана престъпна група) - но не и с каква цел е, дали е за натиск, дали е въоръжена, дали в нея участват длъжностни лица", каза тя.

На въпроса защо не ѝ разрешават да се запознае с материалите по разследването, отговорът бил, че така може да му попречи.

"Казах им, че съм най-близо до престъплението, познавам целия механизъм, позволете ми да ви помогна да разкриете цялата истина. За прокуратурата аз съм пречка. Аз имам права по НПК, но прокуратурата има монопол и не ми позволява да ги упражня", каза тя.

Съдия Цариградска напомни и за собствените твърдения на Борислав Сарафов от лятото на 2023 г., когато самият той описваше порочните практики на саморазправа с неудобни хора през администрацията на Прокуратурата.

Тогава Сарафов беше разказал пред ВСС, че служители на дирекция "Публични комуникации" към главния прокурор са писали готови статии с компромати, които впоследствие са публикувани в "две медии".

Същите медии са употребени и срещу съдия Цариградска, като тя цитира свой източник, според когото "публикацията срещу мен е занесена в рупор на прокуратурата, на готова флашка от прокуратурата".

След излизането им онлайн - тези публикации са използвани като отправка за самосезиране на прокуратурата, внасят се в деловодството ѝ и на тази база се образуват официални проверки срещу въпросните хора.

"Кога станах "пристрастен съдия"? Когато в интервю по радиото казах, че прокуратурата може да се саморазправи с всеки съдия. Казах, че може да бъда обвинена в това, че съм убила президента Кенеди - и макар че това е обективно невъзможно, аз ще бъда отстранена", коментира тя.

Цариградска напомни и че лично Борислав Сарафов беше поискал да му се осигури охрана, защото се страхувал на какво е способен тогавашният главен прокурор Иван Гешев.

Тя посочи, че каквито и парични обезщетения да получи за оклеветяването си, това няма да възстанови накърнената ѝ репутация на магистрат. А компроматните публикации си остават онлайн независимо от произнасянето на съда в нейна полза.

Николай Стайков (АКФ) призова ВСС да провери 3 дела със съмнения за намеса на Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024