Как прокурорът, обвинил Петьо Еврото, стана обвиняем. И защо делото "Осемте джуджета" вече го няма Снимка: © Антикорупционен фонд

Преди Нотариуса беше Петьо Еврото - бившият следовател с валутния прякор, който изчезна безследно през лятото на 2023 г.

Цели три години по-рано Антикорупционният фонд беше разкрил неговата мрежа "Осемте джуджета" за незаконно "уреждане" на дела в Спецсъда. Мрежата не беше просто схема за корупция на магистрати.

Тя стигаше до рейдърство на чужди фирми с активи за милиони и брутални физически заплахи.

Жертвата на схемата му Илия Златанов разказа как е бил принуден да прехвърли бизнеса си на групата на Еврото, за да не убият сина му Явор в началото на 2020 г. По това време по-младият мъж е арестант и лежи в Правителствена болница с бъбречна недостатъчност.

Това беше само един от случаите, които уж трябваше да се разследват от Софийската районна прокуратура през май 2023 г. - институцията, която току-що беше "обезглавена" с оставките на Невена Зартова и четиримата ѝ заместници заради замесването им в скандала с Мартин Божанов - Нотариуса.

Днес обаче първото дело за "Осемте джуджета" вече не съществува, а прокурорът, който го започна, е обект на разследване.

Докато дава обяснения за връзките си с кръга на Нотариуса, бившият шеф на СРП Невена Зартова държи да напомни за този доста показателен факт на "избирателна памет" в системата под ръководството на Борислав Сарафов.

И неслучайно. Именно Сарафов беше осветен като чест гост на прословутия ресторант на Петров и като близък семеен приятел, с когото заедно си избирали имоти в затворения комплекс "Делта хил" в Кладница. Самият и.ф. главен прокурор твърдеше, че е посещавал "Осемте джуджета" 4-5 пъти, но "по покана на Иван Гешев" - затова се смятал за жертва на схемата за натиск върху съдебната власт.

Петната върху репутацията на Зартова и Сарафов всъщност не се различават по нищо друго, освен по името на групировките.

Как разследването срещу Еврото започна и как беше смачкано за три месеца?

Периодът на първото обвинение срещу Петьо Еврото (май 2023 г.) съвпадна с момента, в който главният прокурор Иван Гешев вече беше нарочен за уволнение от ГЕРБ и ДПС.

Петров нямаше да бъде пипнат с пръст, ако не беше заподозрян от Гешев като автор на прословутото заплашително писмо, в което главният прокурор е предупреден, че стои "сам на върха на гола скала".

Внезапният интерес на подопечната му СРП към "Осемте джуджета" дойде след 3-годишно пълно пренебрежение на държавното обвинение към множеството свидетелства за ролята на Петров в превземането на асансьорния завод "Изамет" и нерегламентираните контакти с магистрати от Спецпрокуратурата (и не само).

Производството срещу бившия следовател е образувано в деня, в който бившата му съпруга Любена Павлова описва схемите на работата му.

То беше основано на два престъпни състава:

  • за принуждаване и заплахи (наказанието е до 6 г. затвор, или от 3 до 10 г. при доказване на организирана престъпна група)
  • за използване на специално техническо средство за негласно събиране на информация (наказание от 1 до 6 г. затвор).

Издадена беше и европейска заповед за арест срещу Петьо Петров, който по незнайни канали успя да изпревари полицейска акция срещу него и да изчезне. Неофициална информация твърди, че той избягал с хеликоптер в посока Турция, вземайки и невръстния си син.

Няколко месеца по-късно - също толкова мистериозно - детето беше върнато в България.

Но от Еврото няма и следа. Само слухове, че може би и той е ликвидиран по подобие на Нотариуса.

Само три месеца след началото на делото обаче то е иззето от Софийската градска прокуратура. Това се случва през август 2023 г., когато и.ф. главен прокурор вече е Борислав Сарафов.

За странните маневри по делото "Осемте джуджета" нямаше да се разбере, ако отново не беше намесата на Антикорупционния фонд.

Техните правни експерти бяха засекли, че европейската заповед за арест на Петьо Петров изненадващо е оттеглена от прокуратурата.

Едва тогава Софийската градска прокуратура влезе в обяснителен режим и потвърди, че постановлението за привличане на Петьо Петров като обвиняем за принуда е прекратено като "незаконосъобразно - заради липса на доказателства за извършено престъпление".

В съобщението на СГП се твърдеше, че по време на разследването срещу Еврото за принуда не бил разпитан нито един "пострадал".

Но когато обвинението срещу него беше оповестено публично през месец май, се твърдеше, че вече има разпитани свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на различни адреси в София и се очакват "множество експертизи", както и допълнителни разпити. Какво се е случило с тези данни - никой не знае.

Вместо това беше открито ново производство по възможно най-дребния криминален казус в цялата сага с отнемането на "Изамет". По нея беше обвинен само един магистрат - прокурора Дилян Деянов, въпреки че уж бяха инициирани цели 7 дисциплинарни производства срещу негови колеги, свързани с Еврото.

Прокурорът, който стана обвиняем

Най-озадачаващият факт в смачкването на делото срещу Еврото е това, че прокурорът, който го обвини, се превърна в обект на разследване заради това свое решение.

През октомври 2023 г. правният сайт "Лекс" съобщава, че Константин Сулев е бил обвинен в длъжностно престъпление, защото започнал наказателно преследване срещу Петьо Петров, но не извършил "никакви други действия по въпросното разследване". Медията цитираше и потвърждение от СГП.

Още тогава сайтът обръща внимание, че Борислав Сарафов не е предлагал Сулев да бъде временно отстранен от длъжността си - прокурор в Софийската районна прокуратура. Такова решение на Прокурорската колегия на ВСС няма и до ден днешен.

По-интересното е, че това е вторият случай, в който прокуратурата обвинява Константин Сулев, и то по потресаващи твърдения.

Сулев е започнал кариерата си като разследващ полицай в ГДБОП. Според информация на "Капитал", той е работил по дознанието срещу Пламен Галев и Ангел Христов "Братя Галеви".

През 2009 г. Сулев решава да стане младши прокурор в РП - Гоце Делчев, където е назначен след конкурс. Към онзи момент структурата в Гоце Делчев се е класирала на 6-о място по натовареност от всички 113 районни прокуратури, според данните в доклад пред ВСС. В тази юрисдикция е и ГКПП "Илинден - Ексохи" на българо-гръцката граница.

През декември 2013 г. Константин Сулев се премества на служба в Софийската районна прокуратура с решение на ВСС.

  • По това време неин ръководител е Христо Динев - бъдещият наследник на Николай Кокинов начело на СГП и бъдещ временен шеф на Спецпрокуратурата през 2020.
  • Христо Динев беше и човекът, в чийто мандат Петьо Петров - Еврото работеше като ръководител на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура до оставката си през 2015.

От протоколите на ВСС се вижда, че преместването на Константин Сулев от Гоце Делчев в София не е преминало безпроблемно.

Комисията по предложенията и атестирането тогава е изготвила първоначална оценка, срещу която той е възразил и е поискал да бъде изслушан пред кадровия орган. Протестът му е уважен и е възложена нова проверка от Комисията, която явно е успешна.

През септември 2017 г. Сулев отново е повишен в длъжност и преминава от СРП в Специализираната прокуратура. Неин административен председател в този период е Иван Гешев.

Стажът на Сулев в Спецпрокуратурата обаче продължава по-малко от един месец.

Изненадващо в началото на октомври 2017 главният прокурор Сотир Цацаров внася искане за отстраняване на Константин Сулев от длъжност заради две разследвания за кражба на електрически ток и за... сводничество на млада жена.

  • Данните идват от "Специализираното звено Антикорупция" към СГП, и то за предполагаеми деяния от преди 2 години. Неясно как те не са стигнали до знанието на ВСС, преди да вземе решение да го повиши.
  • В БЛИЦ започва да излиза серия от препечатани материали от "Топ Преса" срещу "прокурора сводник", в които той е описван като "истинско страшилище в Гоце Делчев".

Целият процес срещу Константин Сулев продължава 3 години. Прокурорът е оправдан на три поредни инстанции поради липса на доказателства.

През това време той няма право да работи като магистрат, възстановен е на длъжност едва през април 2020 г. - но не в Спецпрокуратурата, а в СРП.

През април 2023 г., прокурорът Сулев осъжда прокуратурата на първа инстанция, като съдът признава правото му на обезщетение за претърпените вреди в размер на около 45 000 лв.

На 13 юни 2023 г. (един ден след уволнението на Иван Гешев и две седмици след обвинението срещу Петьо Еврото) Прокурорската колегия е отхвърлила молбата на Константин Сулев да бъде повишен в по-горен ранг "прокурор във ВКП и ВАП", защото оценката на дейността му е прекалено ниска - "добра" вместо "много добра".

Дали някога ще има присъда за "Осемте джуджета"?

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд е песимист. В интервю за "Булевард България" преди дни той коментира, че новото обвинение срещу Петров и бившата му жена е "изначално обречено и нищо няма да излезе от него".

"Дори да се дават видими знаци, че ще се работи по линия на Петьо Еврото, това е по-скоро дим. Зад него не се крие истинско желание за разплитане на цялата схема", каза той.

Андрей Янкулов, АКФ: Бездействието по случая с Нотариуса е най-убедителното доказателство за нивото, до което стига мрежата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024