Прокуратурата твърди, че издирва Петьо Еврото, но по ново дело за "Осемте джуджета" Снимка: © Антикорупционен фонд

Прокуратурата влезе в обяснителен режим часове след като Антикорупционният фонд разкри странни действия на службата по делата срещу Петьо Петров-Еврото.

АКФ обяви, че има данни за отмяна на европейската заповед за арест на Петров, който изчезна от България в началото на юни 2023 г.

Тогава срещу него беше повдигнато обвинение за принуда и незаконни записи - престъпления, за който сигнализира както бившата съпруга на Петров Любена, така и негов бивш служител на име Кристиян Христов.

Провокирани от информацията на АКФ - от прокуратурата на практика потвърдиха, че това обвинение срещу бившия следовател е отменено "поради липса на каквито и да е доказателства за извършено престъпление".

Решението е взето, след като производството е прехвърлено от районната в Софийската градска прокуратура. Не е ясно как се е стигнало до извода, че Петров е невинен - посочва се само, че досега не бил направен дори разпит на пострадал от евентуалното престъпно деяние.

На 11 август обаче Петьо Петров се е сдобил с ново обвинение - този път по конкретни данни от разследването на АКФ за "Осемте джуджета", свързани с изчезването на златни монети при обиска на собственика на "Изамет" Явор Златанов.

Петров и тогавашната му съпруга Любена са привлечени като обвиняеми за това, че "в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление".

Петров е "търсен на известните в страната адреси" и не е открит, като е обявен за общодържавно издирване, а прокурорът по случая е издал и европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

От съобщението на прокуратурата обаче не става ясно кога първото дело срещу Петров е прекратено и откога е започнало формалното му второ издирване.

Не става ясно и какво се случва със статута на Любена Петрова, която досега не беше обвинена за съучастие в схемата на Петров - напротив, прокуратурата беше разпоредила на МВР да я охранява, с което провокира медиен скандал.

Посочва се обаче, че по казуса със златните монети е обвинен и действащ магистрат - прокурор с инициали Д.Д., който през 2020 г. е бил в Специализираната прокуратура и се е занимавал с делото за "Изамет".

Според данни на Инспектората към ВКП първият прокурор по случая е Дилян Деянов, но разследването на АКФ по случая беше показало намеса на още по-високопоставени магистрати в Спецпрокуратурата.

Деянов е издал постановление, с което на 18 февруари 2020 г. е предал монетите на "лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона". Бащата на Явор Златанов - Илия - твърдеше, че скъпоценностите са предадени на Любена Петрова незаконно.

Антикорупционният фонд реагира след новото обвинение срещу Еврото с напомняне, че "повече от три години след публикуване на видеоразследването, това е първата информация от прокуратурата за действия по наказателно преследване срещу конкретни лица, предприети във връзка с изнесеното във филмите" за "Осемте джуджета".

"За пореден път апелираме към обективно, всестранно и пълно разследване на всички разказани в "Осемте джуджета" обстоятелства, които предполагат потенциалната ангажираност по казуса на повече от един магистрат. Надяваме се също и международното издирване на г-н Петров да бъде скоро възобновено, след като бъде издадена нова европейска заповед за арест по новото му обвинение, след отмяната на постановлението за привличането му по делото на Софийска районна прокуратура", се казва в позицията на АКФ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024