Часът наближава 11 вечерта в четвъртък, трудовият ден отдавна е приключил, но в душегубката на ВСС 20 съдии, прокурори, един брой адвокат и новоизбран министър на правосъдието разпитват свидетели за емоционалното състояние на Иван Гешев. Как се стигна дотук и каква връзка има душевността му с необходимостта от отстраняването му заради скандалните му обиди за "политическия боклук", е друга тема.

Заседанието навлиза в своя четиринадесети час, а психотерапевтичният сеанс - в присъствието на обекта на изследване - е започнал много преди "Лека нощ, деца". Всичко това, поради високия обществен интерес към неволите на главния прокурор, се излъчва на живо по БНТ2.

Абсурдът на абсурдите настъпва в кулминацията на разказите на PR-ката на прокуратурата Марчела Панталеева - единственият свидетел на момента, в който Иван Гешев получава мистичното заплашително писмо, в което "Мечо Пух" го предупреждава да не стои сам на скалата, защото вятърът духа. Същото писмо, в което Любена Павлова разпозна почерка на бившия си мъж, Осмото джудже Петьо Петров - Еврото.

Историята, която последва от нейните свидетелства, хвърли рядка светлина върху "услугите", които служителите на висши държавни ръководители се оказват принудени да вършат по молба на началниците си.

Панталеева е придружавала сама Гешев при завръщането им от Америка в София, където ги посрещат охранители на НСО. Докато чакали на ВИП-терминала на летището, за да приберат багажа си, изневиделица се появява шофьорът на прокуратурата, идентифициран само като "Йордан, Данчо, може би с фамилия Йорданов". Именно той връчва писмото в ръцете на главния прокурор и изчезва от сцената, така както се е появил.

Гешев "замръзва", "променя се неговото стоене", "10 секунди не отговаря", а след като ѝ показва съдържанието на писмото, "много се ядоса, започна да крещи, скъса на две листа и дотам приключи всичко". Толкова за емоционалното състояние.

А защо шофьор на съдебната власт изобщо чака на летището, след като Иван Гешев е охраняван от служители на НСО и е транспортиран в автомобила на службата с най-високата степен на защита (както стана ясно след взрива на 1 май)?

Защото в едната ръка Данчо държи писмото със заплаха за живота на Гешев, а в другата - ключа за къщата на главния прокурор.

Това, което става ясно от конфузните признания на самия Иван Гешев пред ВСС е, че се е наложило служители на прокуратурата да разбиват вратата на къщата му (не стана ясно дали това е т.нар. Регентска къща в Боровец или друго място), за да намерят забравената му виза за САЩ и да му я занесат по спешност в Турция.

Прословутата командировка на Иван Гешев в Америка броени дни след взрива край Ярема тръгва с фалстарт. На летището в Истанбул той установява, че "съм взел единия си международен дипломатически паспорт, но визата за САЩ беше в продупчен паспорт, който си бях забравил в България, вкъщи".

Това налага смяна на полета му: делегацията за Америка включва PR-a и окръжния прокурор на Плевен Владимир Николов, освен служителите на НСО, които ги придружават.

Междувременно Гешев разпорежда на началника на кабинета си да отиде в жилището му с ключар, да разбият вратата, да сменят патрона и да намерят липсващия паспорт. Оказва се, че никой друг не може да свърши тази работа, защото семейството му вече е било преместено в държава с "приятелска прокуратура".

"Съответно по екипа (от НСО), който се сменяше в Истанбул, дойдоха и ми донесоха паспорта от петък в събота", разказва той пред ВСС и продължава с нервен смях: "Между другото, като бях в Истанбул, ми изпратиха снимки как ми разбиват... беше много смешно, след взрива как ми разбиват вратата... ама, ако искате, мога да ви посоча и ключаря".

Така се стига до ситуацията, в която Гешев се връща в София по късна доба, а на ВИП-терминала на летището го чака не само НСО, а и още един служебен шофьор - за да му даде ключ за вкъщи.

Кой е предал заплашителното писмо на въпросния служител на администрацията на прокуратурата? Как той го е приел и връчил на главния прокурор? Засега всичко това остава в следствена тайна, наложена от СГП, която разследва Иван Гешев по сигнал на заместника му Борислав Сарафов.

Тайна остава и въпросът колко пари и човекочасове са погубени в спешната операция "Донеси ми визата" - с транзита, пробиването на врати и презаверяването на билетите (включително и за връщане до България заради преждевременно прекъснатата командировка).

На ВСС не му се занимаваше с "битови" подробности въпреки проявеното желание на Гешев да покани всички замесени в случая да свидетелстват по нелепия процес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024