Той не е нито нотариус, нито магистрат, нито адвокат, но е един от най-добре пласираните брокери на влияние в съдебната власт - до разстрела си на 31 януари 2024 г.

Мартин Божанов е осъждан за измама с влязла в сила присъда, подлаган е на процедура по конфискация на имущество от първата комисия "Кушлев".

Въпреки това се е ползвал с невъобразими привилегии пред очите на МВР, съда и прокуратурата.

Твърди се, че е шофирал автомобил със синя сигнална лампа, влизал е необезпокояван в паркинга на Специализирания съд и прокуратура и е управлявал частен клуб с ексклузивен достъп за магистрати, който е охраняван от униформени полицаи и патрулни коли на СДВР в продължение на години.

През 2021 г. т.нар. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят съпруга ѝ Веселин Денков от ареста.

Паралелно с това Божанов беше уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 и Владислава Цариградска през 2019 г.

Вместо да разследва сигнала на съдия Лазаров, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров се задейства по насрещен сигнал срещу магистрата от човек от кръга на Божанов (мъж с прякора "Прасето", който се води формален собственик на "СС клуб"). В случая със съдия Цариградска - прокуратурата се задейства едва с 4 г. закъснение и така и не стигна до ефективно разследване. А тормозът върху съдията продължава и до днес.

Най-новият сигнал за рекет е от страна на гръцки инвеститори в България, които описват мащабна схема за институционален и криминален тормоз.

Само в нея са намесени толкова много хора на ключови позиции, че всякакви претенции на България като правова държава започват да изглеждат невероятни - от висши прокурори, през ръководни кадри в НАП, до екс-директор на Агенция "Митници" и бивш депутат от ВМРО.

Как осъждан престъпник се оказа в центъра на тази схема?

Мартин Божанов е роден през 1973 г. и още на 17-годишна възраст попада в криминалния регистър на МВР за кражба. Шест години по-късно отново е разследван за измама, както показа справка на BIRD.

Криминалното му досие явно се е превърнало в проблем за Божанов в края на 90-те. А решението му се оказва смяната на ЕГН, която би му позволила да си извади нови документи за самоличност, без черен печат в паспорта.

Проверка на ГРАО след убийството на Нотариуса показа, че преди и след 1 март 1999 г. той е ползвал два различни идентификационни номера, просто като е заявил желание да "коригира" датата си на раждане.

Божанов не е единственият подобен случай - същите основателни съмнения имаше около следователя Петьо Петров-Еврото още през 2010 г. Впоследствие АКФ успя да докаже, че Еврото и Божанов са развивали паралелни мрежи за търговия с влияние в Специализирания съд.

С новия си единен граждански номер Мартин Божанов отново попада в криминалния регистър на СДВР през 2006 г. за "измама в немаловажен случай".

Това се е случило месеци след като в края на 2005 г. комисията за отнемане на незаконно придобито имущество на проф. Стоян Кушлев вече е задействала процедура срещу Божанов заради друга влязла в сила присъда за измама.

По същото време Божанов е обвинен и в кражба на съдебни документи от адвокатската стая във Върховния касационен съд, извършена през 2004 г. Въпреки наличието на доказателства за неговата съпричастност в престъплението, той е оправдан на две инстанции.

Първият съдия, който го освобождава от наказателна отговорност, е Георги Ушев - бъдещият шеф на Специализирания и Апелативния специализиран съд.

Вторият състав в Софийския градски съд включва съдия Владимира Янева - семейна приятелка на Цветан Цветанов, осъдена за злоупотреби при издаването на разрешения за СРС и изгонена от съдебната система. Янева стана известна покрай изтеклите записи "Двете каки", в които описва намесата на Бойко Борисов и Делян Пеевски в съдебната власт и службите за сигурност.

Четири сватби и едно погребение

ГРАО показа, че Божанов е имал четири регистрирани граждански брака и три развода.

Последната му съпруга е Гергана Грънчарова - бивша служителка на частния му "СС клуб" и бивша участничка в "Къртицата", риалити предаването по несъществуващата вече ТВ7.

В първата половина на 2021 г. (докато все още е на власт кабинетът "Борисов 3") Грънчарова е назначена за служител на ГД "Борба с организираната престъпност" - структурата на МВР, която би трябвало да разследва именно схеми като тази на Божанов.

Тя е взета на работа с външен конкурс в ГДБОП - процедура, за която няма данни да е ползвана дотогава в тази дирекция. Назначението ѝ в системата на МВР става 2 години след като тя завършва право в Нов български университет, а според медийни публикации - получава дипломата си лично от ректора Пламен Бочков.

През лятото на 2021 г., когато вътрешният министър Бойко Рашков получава сигнала от Ивайла Бакалова за дейността на Нотариуса, е задействана процедура за уволнение на Божанова от ГДБОП на основание подаване на неверни данни при разрешението за достъп до класифицирана информация.

През март 2022 г. обаче ВАС я възстановява на работа като държавен служител.

В момента на убийството на Мартин Божанов съпругата му е била в отпуск по майчинство.

Тя е човекът, подал сигнала до телефон 112 за разстрела му в Горна баня на 31 януари. Но интересното е, че го прави с около 50 минути закъснение. Не е ясно какво е наложило забавянето. Не е ясно и какво се е случило в този междинен период и дали времето не е използвано за прикриване на доказателства за престъпната му дейност.

Съмнения в тази посока бяха повдигнати от Николай Стайков (АКФ) при изслушването му от съдийската колегия на ВСС. Стайков обърна внимание на факта, че полицията е иззела само два телефона на Божанов - а самият той има информация, че Божанов е ползвал поне 4-5 устройства.

Съпругата на Мартин Божанов е и главно действащо лице по гражданското дело, заради което той и негови приближени си позволяват да искат отвод на Владислава Цариградска със заплахи. Процесът е засягал имотен интерес на третата съпруга на Божанов, от който Нотариуса и бъдещата му четвърта жена са опитали да я лишат противозаконно.

Цариградска попада в полезрението на Нотариуса на сравнително късен етап от развитието на процеса - след като тя дава интервю, в което критикува управлението и липсата на контрол при евентуална злоупотреба с власт на прокуратурата (през 2019 г.). Съдията първо става обект на клеветническа кампания през ПИК, а малко след това получава обаждане от своя позната, която я увещава да се оттегли от делото на Божанов и "ще ѝ се отплатят" със сваляне на компроматните публикации. Цариградска отказва да участва в схемата, но заплахите - вече с физическо насилие - се прехвърлят и в съдебната ѝ зала. Четири години по-късно прокуратурата не беше повдигнала нито едно обвинение по казуса.

Андрей Янкулов от АКФ коментира, че вероятно хората около Нотариуса са поддържали картотека с информация, която би могла да разкрие връзки на личности с високи властови позиции с престъпната му мрежа. Това е една от възможните версии за насилствената смърт на Божанов - наред с евентуално отмъщение на пострадал от имотните му измами.

"Осемте джуджета" на Нотариуса

Разследването на Антикорупционния фонд беше осветило още едно име на съдружник на Божанов, замесен в рекета срещу Ивайла Бакалова.

Това беше Емил Писков - представящ себе си за "колега" на Нотариуса, бивш служител на ГДБОП и на ДАНС, в звеното за икономическа и финансова сигурност. Именно той отправя предложението за стоте хиляди евро до Бакалова.

През ноември 2019 г. Писков е вписан като адвокат към Адвокатска колегия - София.

Въпреки че още през лятото на 2021 г. той е осветен като сътрудник на Божанов в предполагаема мрежа за търговия с влияние в Специализирания съд и прокуратура, няма данни той да е разследван или обвинен за каквото и да било престъпление. Писков продължава да е в регистъра на адвокатите в София.

Разследването на АКФ показа, че Писков е в декларирано семейно съжителство с бившия прокурор и действащ съдия Маргарита Немска, бивш говорител и зам.-градски прокурор на София от времето, в което СГП се ръководеше от Николай Кокинов.

Велимир Атанасов е вторият човек, свързан с Нотариуса, за когото има сигнали за съучастие в схеми за рекет на бизнесмени - такъв е случаят със съдружниците в Sofia Ring Mall и с казуса "Жоси".

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис описа Атанасов като "мозъкът" на групировката за търговия с влияние около убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Атанасов е бивш съдия в Софийския районен съд, назначен на длъжност през 2006 г. от тогавашния състав на ВСС.

Преди това той е работил в районния съд в Елин Пелин и в Ихтиман.

Адвокат е от 2009 г., има четири действащи търговски дружества - в три от тях той е съсобственик с Мартин Божанов.

Явявал се е по няколко знакови дела - като адвокат на Бисер Миланов-Петното, като адвокат на един от подсъдимите по делото срещу братята Бобокови и като адвокат на бизнесмена Ангел Бончев, който опитваше да си върне над 150 000 евро, дадени като насилствено дарение за откупа на отвлечената му съпруга Кремена.

Велимир Атанасов беше посочен от управителя на "Данаос девелопмент" Анастасиос Дикос като адвоката на дружество, направило опит да провали техен проект за изграждане на жилищен комплекс в Южна София със съдебен иск за 7 млн. лв.

Дикос твърди, че Атанасов се хвалил с "емоционалните си взаимоотношения" с Невена Зартова - ръководител на Софийската районна прокуратура, която подаде оставка в деня на публичното оплакване от гръцкия бизнесмен.

Зартова потвърди, че е в "семейни приятелски отношения" с Атанасов и не видя нищо смущаващо в това, че районен прокурор на столицата е близка на съдружник на осъждан престъпник.

В схемата за натиск срещу "Данаос" са се включили още хора, които са се представяли за служители на ДАНС, КПКОНПИ и НАП. Според Дикос - в кампанията е участвал и бившият шеф на Агенция "Митници" Кирил Желев, който се оказва финансов съветник на конкурентното дружество. Накрая дори апелативният прокурор на София Радослав Димов се е намесил, като предлагал на адвоката на Дикос "да реши проблема" с клиента му.

Велимир Атанасов беше споменат и от съсобственика на фирмата "Жоси" Георги Георгиев като адвокат, препоръчан през 2013 г. лично от тогавашния редови прокурор Иван Гешев, по съдебен спор със съдружника му в компанията.

След намесата на Атанасов съдружникът на Георгиев е отстранен - но в замяна той е трябвало да прехвърли дял от фирмата си на бащата на Гешев Стоимен. Георгиев твърди, че бъдещият главен прокурор останал недоволен от ниския процент, след което започнал тормоз срещу него. Фирмата му вече е в несъстоятелност.

Адвокат Калин Чанков е третото име, което се появява многократно в публикации за Нотариуса. Той е посочен и в сигнала на съдия Владислава Цариградска заради заплахата срещу живота ѝ.

Чанков и Велимир Атанасов са представлявали Мартин Божанов и Гергана Грънчарова по делото, което е гледала Цариградска. Именно те са поискали от нея да си направи отвод. Когато тя отказва да го направи, в съдебната зала се появява неин "далечен познат", който изрича на висок тон "Нали знаеш какво ми се случи, нали знаеш, че бях в инвалидна количка".

Името на Чанков излиза и в разследването на Иван Бакалов от "Е-вестник" по делото "Манджуков срещу Инвестбанк" за източване на над 5 млн. долара от сметки на бизнесмен в банката без негово знание през 2010 г. Това дело беше посочено и от Николай Стайков пред Висшия съдебен съвет като пример за съмнения за незаконни действия, провокирани от групата около Мартин Божанов.

Един от съдиите по тези дела е Стефан Гроздев, който от 2017 г. досега е член на Висшия съдебен съвет.

Останалите две дела бяха за КТБ и за конфискацията на активите на Евелин Банев-Брендо.

И тримата адвокати са практикуващи, няма данни срещу тях да са образувани досъдебни производства - въпреки че Софийската градска прокуратура уж разследва организирана престъпна група около Божанов от лятото на 2023 г. насам.

Кой управляваше прокуратурата през това време?

Съмненията за "чадър" над Нотариуса датират още от периода около 2005 г., когато се води разследването срещу него за кражбата на документи от ВКС, свързани с дело за измама на нотариуса Слави Крашевски.

Бившият му адвокат Георги Коев твърдеше, че тогавашният районен прокурор на София Славчо Кържев е бил състудент и приятел с Крашевски.

Преди години бившият ръководител на СРП беше осъден условно за престъпление по служба - оказване на натиск върху тогавашния прокурор Петьо Петров. Това е същият Петьо Еврото, който беше осветен от Антикорупционния фонд като "глава" на другата мрежа за търговия с влияние в съдебната власт през т.нар. схема "Осемте джуджета".

Досъдебното производство срещу Нотариуса, което така и не стигна доникъде, е засягало негова организирана престъпна група за имотни измами и упражняване на противозаконно влияние върху орган на властта в периода 2010-2020 (според данни от справка на Борислав Сарафов). В това време се смениха трима главни прокурори - Борис Велчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Намесата в бизнеса на "Жоси" се случва през 2013 г. Заплахата срещу съдия Цвятко Лазаров датира от 2016 г., тази срещу съдия Цариградска - от 2019 г. Натискът върху Ивайла Бакалова е от 2021 г., а този срещу "Данаос" - от 2022 г., когато Божанов и групата му вече са разкрити публично като брокери по конкретни дела.

Специализираният съд и прокуратура бяха закрити и прекратиха съществуването си през юли 2022 г., но техните служители бяха преназначени в действащите съдилища и прокуратури.

"Божанов започва на изключително ниско, буквално улично ниво, но постепенно разширява кръга си на влияние. Някои хора, на които той залага в съдебната система, започват да се издигат. Ще видите, че хора, които са му помагали преди 15-20 г., достигат изключително високи нива в съдебната система. С разширяването на влиянието си той е преминал от имотни измами към дела с по-голям материален интерес и моделът започва да се диверсифицира от обикновени измами на възрастни хора до решаване на по-големи казуси.", каза Николай Стайков при изслушването му пред Висшия съдебен съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024