Невена Зартова потвърди, че е в "приятелски отношения" с партньор на Нотариуса

Подалата оставка ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова потвърди, че е в "дългогодишни приятелски отношения" с Велимир Атанасов - адвокат и съдружник на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Пред БНТ обаче тя даде сигнал, че е готова да свидетелства при евентуално разследване срещу другата схема за влияние в прокуратурата - "Осемте джуджета".

Защо едва сега реши да говори публично за този скандал, който е в публичното пространство от 2020 г. насам - не стана ясно от интервюто ѝ.

Зартова обяви, че е посещавала заведението на Петьо Еврото, за да обядва или пие кафе - макар че не била срещала бившия следовател в него.

"Много неща са ме изненадвали в това заведение, но не мисля, че това е трибуната, на която да споделя тези изненади. Това трябва да бъде в хода на едно разследване", каза тя.

Зартова посочи, че би била готова да се яви на изслушване във Висшия съдебен съвет, за да разкаже какво знае за схемите за търговия с влияние в съдебната власт.

Невена Зартова беше една от ръководните служителки на прокуратурата, които излязоха пред Съдебната палата в началото на май 2023 г., за да демонстрират подкрепа към Иван Гешев. Седмица по-късно стана ясно, че ГЕРБ са решили да задействат процедура за отстраняването му от власт.

Борислав Сарафов се опита да предизвика и нейната оставка, след като пое управлението на прокуратурата, но не успя - до днес.

Рекетът срещу гръцките бизнесмени и 17-те преписки срещу Нотариуса, които потънаха в Районната прокуратура

Адвокатът Велимир Атанасов беше посочен поименно като човека, който е упражнявал тормоз срещу гръцката компания "Данаос девелопмент", които са съсобственици в Sofia Ring Mall и инвестират в недвижими имоти.

В интервю за "24 часа" управителят на дружеството разказва как Атанасов е парадирал с "емоционалните си отношения" с Невена Зартова, за да го сплашва.

Зартова обяви, че се познава с Атанасов още от 2005 г., когато той е работил като съдия, и приятелството им "не е тайна за нигого".

Тя потвърди и че Атанасов ѝ е "споделял", че има общ бизнес с Мартин Божанов - без да става ясно в какъв контекст е воден този разговор. Зартова твърдеше, че с въпросния адвокат умишлено избягвали да обсъждат конкретни дела.

"Той ми е споделял този факт (за съдружието, б.р.), но нищо повече като конкретни дела, водени от него или от тях двамата", каза тя.

Не стана ясно дали Атанасов и Божанов са опитвали да ходатайстват през нея за други производства, по които те формално не се водят страна или процесуални представители - такъв беше случаят с Ивайла Бакалова и Веселин Денков, например.

Тогава Божанов беше опитал да вземе 100 000 евро от Бакалова, за да осигури освобождаването на Денков от ареста, като е демонстрирал необичайно познание за детайлите по делото, без нито веднъж да е стъпвал в съдебната зала.

Тя отказа да "вземе отношение" за причините за прекратяването на 17-те преписки срещу Божанов, заведени в Софийската районна прокуратура, които никога не са стигнали до обвинение и съд.

Две от тях са образувани по сигнали през 2020 и 2021 г., когато тя вече е била административен ръководител на прокуратурата. Според нея - прокурорите ги прекратили основателно, защото преценили, че е "изтекла абсолютната давност" и тъжителите са посочили "много стар период, в който са измамени".

Зартова не намери нищо притеснително в това, че нейният семеен приятел има "консултантски бизнес" с осъждан престъпник като Нотариуса - тя твърди, че разбрала за съществуването му през 2021 г., когато Антикорупционният фонд го освети в своето разследване.

Тя обяви, че е решила да подаде оставка, за да "не пречи" на работата на Софийската районна прокуратура, след като Борислав Сарафов я подложил на четвърта поредна ревизия за последната година.

Зартова се учуди от декларацията на четиримата ѝ заместници, които по-рано подадоха оставка отделно от нея и се разграничиха от действията ѝ. Тя попита от какво точно се разграничават, след като досега са вземали решения заедно с нея като екип.

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024