Сарафов предлага временен ръководител на Софийската районната прокуратура след масовите оставки Снимка: © ПРБ/На снимката е Невена Зартова

Новината е обновена в 17:15 на 14 февруари 2024 г.


Главният прокурор Борислав Сарафов вече е готов с предложение за това кой да поеме ръководството на Софийската районна прокуратура - макар и временно. Той предлага това да е прокурор Светлана Митова от Върховната касационна прокуратура, която да заеме поста до избирането на титуляр.

От прессъобщение на прокуратурата става ясно, че прокурор Светлана Митова е с над 26 години юридически стаж. Преминала е през цялата йерархия на прокуратурата – от младши прокурор, през прокурор в Районната прокуратура, административен ръководител до прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. От 2020 г. Светлана Митова работи към Върховна касационна прокуратура.

Назначението се налага, след като досегашният шеф на институцията Невена Зартова се оттегли от поста си.

Освен нея оставки подават и всичките ѝ четирима заместници. В обща молба до прокурорската колегия на ВСС Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова, Тодор Кюмджиев декларират, че се разграничават от действията на своята ръководителка.

Оттеглянето на Зартова идва само дни, след като главният прокурор Борислав Сарафов обяви началото на ревизия в Софийската районна прокуратура - институцията, която е отговорна за повечето смачкани преписки по сигнали срещу убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Сарафов изтъкна тогава, че е поискал проверката в Районна прокуратура, тъй като я вижда като "един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта".

В молбата си заместниците на Зартова изтъкват, че "подкрепят изцяло усилията на главния прокурор за реформи". Четиримата напускат ръководството на СРП, но настояват да бъдат върнати на предишните си постове като прокурори. Същото иска и Зартова.

Главният прокурор иска оставката на ръководителката на районната прокуратура в София още от лятото на 2023 г. През август той поиска тя да се оттегли, като се аргументира със сериозни пропуски в организацията на институцията. Тогава повод за забележките му беше двойно убийство в Лозен - след което стана ясно, че заподозреният престъпник е извършил и друго убийство и по делото има пропуски.

Тогава Зартова обаче отказа да се оттегли от поста. Решението ѝ сега идва на фона на общественото внимание около убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и последвалите разкрития за него и неговата група.

По-рано в сряда изданието "24 часа" публикува интервю с Анастасиос Дикос - представител на гръцката компания "Данаос девелопмент", която е съсобственик в Sofia Ring Mall. В него той разказва, че дружеството е било подложено на 2-годишен институционален и криминален тормоз от групата на Божанов. Натискът се осъществявал от адвокат Велимир Атанасов - съдружникът на Божанов в "консултантския" му бизнес.

Гръцкият бизнесмен твърди, че Атанасов се хвалил с "емоционалните си взаимоотношения" именно с ръководителката на СРП Невена Зартова.

Още по темата:

Гръцки съдружници в Sofia Ring Mall се оплакаха от тормоз от партньор на Нотариуса

Сарафов демонстративно изпрати "армия" от прокурори да разследват колегите си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024