Сарафов демонстративно изпрати "армия" от прокурори да разследват колегите си

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов обяви началото на ревизия в Софийската районна прокуратура - институцията, която е отговорна за повечето смачкани преписки по сигнали срещу убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Сарафов се появи в петък сутрин в СРП заедно с група от над 20 прокурори и инспектори, за да обяви началото на вътрешната проверка пред медиите.

"Още при встъпването ми в длъжност поисках оставката на районния прокурор Невена Зартова. Назначих ревизия на Районната прокуратура, след която поисках от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Зартова. Междувременно продължиха да се генерират скандали и напрежение. Вижда се, че именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта", обяви Сарафов пред журналистите.

Той направи пряка връзка между разкритието на АКФ за тайния клуб на Нотариуса и проверката в СРП.

"Дори 5, 10 или 15 дела да са изтъргувани в някой клуб или другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост. Търгува се с човешки съдби", каза още той.

Сарафов нарече "шпицкоманда" предполагаемите съучастници на Нотариуса, които са изземали делата срещу него от други прокурори.

По ирония - Борислав Сарафов беше дългогодишен зам.-главен прокурор и ръководител на Националната следствена служба, който остана напълно пасивен след разкритията на Антикорупционния фонд за схемата на Мартин Божанов за търговия с влияние в Специализирания съд през 2021 г.

С години Сарафов не вземаше отношение и по още по-гръмкия паралелен скандал със схемата за уреждане на дела през Петьо Петров - Еврото. Но през 2023 г. се оказа, че той е бил семеен приятел със скандалния бивш следовател и е гостувал в прословутия ресторант "Осемте джуджета", което постави под огромно съмнение какво разследване ще проведе прокуратурата по случая.

Попитан защо прокуратурата остана бездейна и по случая "Еврото", и по случая "Нотариуса", Сарафов реши да прехвърли топката в полето на Иван Гешев.

"Аз виждам едно име пред скоби и по двата случая - това на бившия главен прокурор", каза той, но отказа категорично да даде оценката си за отговорността на Сотир Цацаров и на бившите министри на вътрешните работи, които са работили през цялото десетилетие на престъпната дейност на Петров и Божанов.

На въпрос няма ли да провери и Градската прокуратура, която с години е отказвала да работи по дела за Нотариуса, той отговори, че "за съжаление обвинението на СГП закъсня, иначе се подготвяше обвинение".

"Ако има петно по прокурорската тога, ние трябва да покажем, че имаме имунна система и механизми да се прочистим", обяви още Сарафов.

Вместо да поеме отговорност за бездействието на институцията, той реши да тръгне в атака срещу парламентарното мнозинство, като обяви, че "обезвластяването на главния прокурор ще доведе до размножаването на такива брокери на търговия със справедливост в цялата съдебна система".

"Отправям апел към политическата класа да не разграждат прокуратурата, защото обезвластяването на главния прокурор всички контролни механизми на прокуратруата ще изчезнат", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024