АКФ призова комисията за Нотариуса да разпита Георги Ушев, Иван Гешев и шефовете на СРП и СГП Снимка: © Булевард България

Бившият шеф на Апелативния специализиран съд Георги Ушев беше посочен като първият магистрат, който би трябвало да даде обяснения пред Народното събрание за разцвета на групировките на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Еврото.

Това стана в размяна на реплики между депутата от ГЕРБ Маноил Манов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков на първото заседание на анкетната комисия за Нотариуса.

Стайков препоръча още да се повикат и Иван Гешев като бивш главен прокурор, но и Ивайла Бакалова и Веселин Денков - като преки свидетели на схемата на Мартин Божанов.

Андрей Янкулов от АКФ напомни и че подалата оставка Невена Зартова (вече бивш районен прокурор на София) също е проявила готовност да говори за схемите на влияние - не само за Нотариуса, но и за Петьо Петров.

"Тя говори за разследван срещу групата на Петьо Петров, което е трябвало да бъде изпратено в горестоящата Градска прокуратура, защото са събрани обстоятелства срещу магистрати. Но там всичко е прекратено, казва тя. В този ред на мисли - може би е удачно заедно с нея да поканите и ръководителката на Градската прокуратура (Илияна Кирилова, б.р.). А общ горестоящ ръководител е Апелативния прокурор на София (Радослав Димов, б.р.)", каза Янкулов.

Бойко Станкушев подчерта, че още информация може да се изведе и от Имотния регистър, където може да се види кои са формалните собственици на имотите, ползвани като "офиси" от Божанов приживе. Част от тях, както каза той, са отнети по незаконен начин от действителните им собственици.

Манов много настояваше разследващата организация да предостави готов списък с имена на магистрати, за които има подозрения, че са съучаствали на убития мъж.

В противен случай, според него, щяло да е "малко трудно" на самата комисия да стигне до тези данни.

Не стана ясно защо интересът му към конкретика се появи едва сега, вместо още преди 3 години, когато разследването на АКФ срещу мрежата на Нотариуса беше публикувано и Манев отново беше депутат.

Стайков уточни, че няма как организацията да изнася имена на хора, за които няма убедителни доказателства за корупция - защото това "засяга професионалната репутация и човешка съдба" на въпросните хора.

Той призова парламента да поиска справка на всички дела, свързани с Мартин Божанов, и "много ясно ще излязат имената на съдии, прокурори и полицаи" - и направи препратка към сигнала, който още през 2021 г. е подаден пред Бойко Рашков в МВР.

Гроздан Караджов (ИТН) поиска да бъдат поканени както Бойко Рашков, така и Калин Стоянов, Асен Василев (като финансов министър в същия период, в който има съмнения за натиск през НАП върху гръцките инвеститори от "Данаос"), и ръководителите на ДАНС и на ГДБОП от 2020 г. насам.

Стайков подчерта, че и демонстрацията на връзки с политици и медийното влияние на Нотариуса е било част от оказването на натиск върху жертвите му.

"Едно от най-скандалните дела е кражбата на дело от адвокатската стая на ВКС през 2004 г.", напомни Стайков. Това е случаят с разследването срещу нотариуса Крашевски, откъдето и Божанов получава прословутия си прякор. По него Божанов е съден за кражба на документи, но е оправдан на две инстанции.

"От медийна информация знам, че съдия по едното дело е бил Георги Ушев. Не е трудно да стигнем до извода, че ако някой ти е направил услуга през 2005 и сте "в близки доверителни отношения", след което той е станал председател на Специализирания съд, това са добри условия да работите заедно. Тогава нека Георги Ушев да заповяда тук и да му задавате въпроси", каза Стайков.

Той призова да се разгледат и преписките, по които Мартин Божанов или обкръжението му са действали като жалбоподатели или като свидетели - включително и по разследвания срещу магистрати.

Преди това правният експерт на АКФ Андрей Янкулов изнесе подробен доклад пред комисията за най-големите пробойни в съдебната система, които са допуснали развитието на групировките на Петров и Божанов.

Янкулов призова депутатите да направят пълен анализ на работата на закритите Спецсъд и Спецпрокуратура - и да не си затварят очите за групировката на Петьо Петров-Еврото.

"При "Осемте джуджета" има прекалено много конкретика какво се е случило след плащането на пари. Може да се проследи какво се е случило след даването на парите, как тези институции, които са били слепи и глухи за сигналите (на Илия Златанов, б.р.), са се активизирали светкавично, с доста сериозни действия спрямо неговите опоненти", каза Янкулов.

Трите най-големи проблема в спецправосъдието, закрито през 2022 г., които той изброи, са:

  • умишлено удължаваните арести на хора с големи финансови възможности, по разследвания, които никога не приключват с осъдителна присъда
  • съмнения за тежки нарушения при разпореждането с иззетите големи суми пари или ценности на задържаните - които в случая с Илия Златанов бяха присвоени от хора, близки до Петьо Еврото
  • злоупотребата със специални разузнавателни средства по определени дела - включително срещу магистрати, които са подслушвани със съдебно разрешение, но никога не стигат до официално обвинение или съд.

Андрей Янкулов поиска и да се направи проверка на това защо КПКОНПИ и другите антикорупционни звена (вкл. в ДАНС) са работили неефективно.

Вместо да разискват по предложенията му - двама депутати от ГЕРБ Росица Кирова и Марин Маринов поискаха дебатът да не излиза извън представянето на "факти и обстоятелства" за Нотариуса.

Как прокурорът, обвинил Петьо Еврото, стана обвиняем. И защо делото "Осемте джуджета" вече го няма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024