САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа Снимка: © Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел във вторник вечерта за седмото си посещение в региона от началото на войната в Газа. Този път обаче той изрази надежда, че нещата ще бъдат малко по-различни и най-накрая ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

Израелското правителство очаква отговор от "Хамас" за последното предложение за преговори. По информация на изданието "Wall Street Journal", което цитира египетски служители, запознати с въпроса, документът включва два етапа:

  • Първи етап - освобождаване на поне 20 заложници в рамките на три седмици в замяна на близо хиляда палестински затворници;
  • Втори етап - 10-седмично прекратяване на огъня, при което "Хамас" и Израел ще се споразумеят за освобождаване на по-голям брой заложници и по-дълга пауза в сраженията, която може да продължи до една година.

Държавният секретар на САЩ даде своето мнение за предложението като го определи за "изключително, изключително великодушно от израелска страна“.

По думите му, има фундаментална промяна в динамиката на конфликта.

"В момента единственото нещо, което стои между хората от Газа и прекратяването на огъня, е "Хамас", каза Антъни Блинкен.

Директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза във вторник, че израелците са преговаряли "с добри намерения". И двамата американски държавни служители призовават "Хамас" да приеме предложението.

Двете страни в конфликта не разговарят директно, а чрез посредници в лицето на Египет, Катар и САЩ. Израел е готов да изпрати делегация за непреки преговори в Кайро през следващите дни, съобщава Wall Street Journal.

Тел Авив гледа на предложението като на „последен шанс“. Ако скоро не бъде постигнато споразумение с "Хамас", обявената наземна офанзива в Рафа в южната част на Газа ще започне. Такъв сигнал даде по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху, който обяви че планираната офанзива ще се проведе със или без сделка за размяна на заложници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024