Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците Снимка: © Getty Images

Планираната офанзива на Израел срещу "Хамас" в град Рафах в ивицата Газа ще се осъществи, независимо от това дали ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, взети от "Хамас", съобщи израелският президент Бенямин Нетаняху.

"Ще влезем в Рафах и ще унищожим батальоните на "Хамас" там със или без споразумение", е казал Нетаняху на роднините на израелски заложници, цитиран от пресслужбата на правителството.

Думите му идват на фона на провелия се в Кайро нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в Газа и за освобождаването на заложници в замяна на палестински затворници.

"Идеята, че ще прекратим войната, преди да сме постигнали всичките си цели, не е на дневен ред. Ще влезем в Рафах, за да постигнем пълна победа," допълва Нетаняху.

Решението му идва въпреки предупрежденията, включително от страна на САЩ и ЕС, че в южната част на ивицата са се струпали над 2,2 млн. души, които бягат от войната между Израел и "Хамас". В началото на месеца от Белия дом заявиха, че Израел все още не е представил убедителен план за защита на цивилното население в случай на сухопътно нападение в града.

Нетаняху многократно е отхвърлил прекратяването на войната в замяна на освобождаване на заложници и твърди, че настъплението към Рафах е от решаващо значение за унищожаването на бойците на палестинската организация, обявената за терористична от САЩ и ЕС. Войната започна след нападението над Израел на 7 октомври миналата година.

Евентуално решение на Нетаняху да спре планираното нападение в Рафах може да бъде подложено на критики, ако той премиерът се съгласи на сделка с "Хамас", тъй като членове на кабинета са твърдо "за" атака срещу организацията в Рафах.

Войната в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор Израел започна офанзива в ивицата Газа. Израел обвинява палестинската групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024