Трайчо Трайков разкритикува действията на общината по новата схема за движение в центъра Снимка: © Булевард България

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков разкритикува действията на Столичната община около промените в схемата за движение и паркиране на бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен".

Трайков публикува позиция, в която изразява недоволство от липсата на предварително обществено обсъждане на проекта и съобразяване на администрацията с "обоснованите предложения на гражданите".

Той се разграничава и от това, че общината прави реорганизацията, без предварително да са осигурени компенсаторни паркоместа за жителите на центъра, където и досега плащат годишна такса за "Синя зона", без да имат гарантирано място в претоварения с автомобили район.

"Много голям проблем за мен е, че не съм успял да убедя колегите, колко е важно да се работи именно с уважение и мисъл за местната общност, както и че съм допуснал информацията с мен да се споделя умишлено избирателно", казва той.

"Нищо хубаво не може да се случи, ако не се помисли предварително за легитимния интерес на пряко засегнатите, от които се очаква да платят цената. Опасявам се, че това може да стане прецедент, който да минира доверието в способността на районните кметове да представляват ефективно хората, които ги избират и по този начин да се загуби възможността за смислени градски промени", казва още Трайчо Трайков.

Той подчертава, че несъгласието му в случая не е свързано толкова със самия проект за промени в движението, колкото с лошата комуникация и липса на планиране. Един от примерите, който той дава, е , че е научил за утрешното заседание на Комисията по транспорт в СОС от медиите, вместо от съветниците.

Проблемът е в това, че администрацията на Столичната община има правомощия да разчертае новите паркоместа, велоалеи и бусленти, както и да промени посоката на движение по "Фритьоф Нансен", но отговорността за компенсаторните паркоместа или въвеждането на платена зона в центъра през уикенда е в правомощията на Столичния общински съвет - а в него няма съгласие по предлаганите мерки. ПП-ДБ-Спаси София нямат мнозинство и не контролират Транспортната комисия (тя се ръководи от Иван Таков).

В сряда пред "Булевард България" зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов обяви, че се "надява до края на годината да се събере подкрепа в СОС за актуализация на правилата за паркиране".

Трайчо Трайков съобщава, че екипът му е подготвил доклад до СОС за преминаване на 105 места от платения паркинг до Националния стадион "Васил Левски" към синята зона, така че жителите на района да имат право да ги използват.

Предложението му включва възможност за жителите на подзона 2 да паркират двустранно по бул. "Витоша", а не само по източната част.

"Готвим и доклад за промяната на времетраенето и цените на зоните за платено паркиране в центъра, с приоритет за живущите в непосредствена близост. Говорил съм с кмета на СО и общински съветници и очаквам добронамерено отношение и съдействие. Но идеята беше всичко това да стане предварително", подчертава още Трайков.

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

Русия осъди 24-годишен мъж на 25 г. затвор за "тероризъм"

Иля Бабурин е обвинен в опит за палеж на военкомат, но дори не е ясно кой

14:01 - 20.05.2024