Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА Снимка: © bTV

Три момичета от Националната природо-математическа гимназия се класираха в един от най-престижните конкурси на НАСА, след като представиха свой проект за дрон, който предвижда пожари.

Рая Памукова, Мария Методиева и Мила Гетова (11 клас) ще заминат за Хюстън, Тексас, където ще защитават идеята си сред стотици отбори от целия свят.

Целта им е да получат подкрепа от инвеститори за реализиране на проекта, но преди това те искат да покажат, че е ефективен.

Момичетата, известни като отбор "Fixon", разказват за разработката си пред bTV.

Вдъхновението идва по време на пожарите в Гърция от лятото на 2023 г.

Мария разказва, че нейни роднини са били в страната по време на бедствието.

„Тези горски пожари започват да се случват все повече и все по-мащабно и ние си казахме: „Добре, кога ще бъде решен този проблем? Някой трябва да вземе някакви мерки и това не може да бъде просто гасене на пожарите.", споделя Мария.

Момичетата решават сами да се заемат с концепция за дрон и технология, която не просто засича пожари, но и ги предвижда.

Когато дронът засече, че предстои да се възпламени пожар, той изпраща предварителен сигнал към пожарникари. Това им дава време за действие преди същинското разгаряне.

Рая прави 3D модела на дрона и впоследствие момичетата започват да доизграждат идеята.

Мила споделя, че в един момент са се съветвали с пожарникари от София относно подобренията, за да бъде максимално практичен в реална ситуация.

„Самото придвижване на дрона става чрез изкуствен интелект. В бъдеще ще ни се наложи да тестваме различни видове алгоритми, за да преценим кой ще е най-подходящият", казва Мила.

Изкуственият интелект и софтуерът играят основна роля за обработването на данните и изчисляването на риска за избухване на пожар.

Момичетата споделят, че не са очаквали да стигнат толкова далеч в конкурса на НАСА, тъй като процесът е бил труден още в началото.

„Сега ние сме не само единственият български, но и единственият европейски отбор в нашата категория. Ще е много вълнуващо да се състезаваме срещу всички тези хора от света - ще има от Китай, от Япония, от Тайлнад, от американските университети", коментира Мария.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024