Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро Снимка: © Getty Images

Унгария ще блокира помощта на Европейския съюз за Украйна в размер на 2 млрд. евро. Намеренията обяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Като причина за това той посочва факта, че "дискриминацията срещу унгарските компании" в Украйна все още не е спряла. Според него, докато ситуацията не се промени, помощта няма да бъде одобрена.

От известно време Будапеща недоволства, че нейни компании са в украинския списък на "спонсорите на войната", поддържан от Националната агенция за предотвратяване на корупцията в Киев. Агенцията се отказа от него пред март и го предаде на Междуведомствената работна група за прилагане на държавната санкционна политика.

Той отбеляза, че Брюксел иска освен блокираните от Унгария 500 млн. евро, Будапеща да се съгласи за отпускането на още 1,5 млрд. евро за Украйна.

"Позицията на Унгария остава непроменена: докато не получим гаранции от украинската страна, че ще спрат преследването на унгарски компании, няма да можем да улесним приемането на подобни решения", подчерта Сиярто.

Министърът за пореден път критикува и доставките на оръжия за Украйна, като изтъкна, че те само могат да удължат войната и допълнително ще увеличат риска от ескалация на световната война.

Той заяви, че може да се очаква засилване на натиска от Брюксел и в тази връзка се подготвя четиринадесетия пакет от санкции срещу Русия. Очаквано обаче той се оказа противник и на тази идея:

"Това, което не разбирам, е, че ако нещо се провали напълно тринадесет пъти, тогава защо трябва да опитвате едно и също нещо четиринадесет пъти", каза той, като твърди, че наказателните мерки са причинили повече щети на Европа, отколкото на Русия.

Унгарската позиция по този въпрос не е особена изненада, тъй като, въпреки че страната е член на ЕС и НАТО, тя отказва да предостави каквото и да е военно оборудване на въвлечената във война нейна съседка Украйна. Будапеща е и един от най-явните критици на европейските санкции срещу Русия, тъй като все още поддържа близки отношения със страната.

Това не е първият път, когато Будапеща на практика подкрепя Москва по въпроси, свързани с войната срещу Украйна. Унгарски официални лица са призовавали открито и на няколко пъти за изцяло спиране на военната помощ за Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024