16-годишна иранка е в мозъчна смърт, след като беше задържана от полицията заради хиджаба си Снимка: © Twitter

Тийнейджърка изпадна в мозъчна смърт в Иран, след като преди месец беше вкарана в кома след предполагаем сблъсък с полицията, съобщава "Ройтерс", като се позовава на ирански държавни медии.

16-годишната Армита Гераванд е била спряна в метрото на Техеран от властите заради това, че не е носела правилно хиджаба си. Десни групи, като кюрдско-иранската "Хенгау", първи съобщиха за хоспитализацията на момичето, като публикуваха нейни снимки в социалните мрежи, на които се вижда, че е в безсъзнание, с дихателна тръба и превръзка на главата.

Въпреки усилията на медицинския персонал обаче състоянието ѝ не се е подобрило и тя изглежда е изпаднала в състояние на мозъчна смърт, съобщават държавните медии.

Правозащитни групи изтъкнаха, че случилото се с Гераванд напомня много на трагичната съдба на Махса Амини, която почина в болница, три дни след като беше подложено на побой в затвора. 22-годишното момиче беше задържано само защото не е носела хиджаба си правилно.

Иран отрича Гераванд да е пострадал при сблъсъка с т.нар. "морална полиция" в Техеран, но в социалните мрежи се появи видеоклип, за който се твърди, че показва сцени от случилото се в метрото.

Теократичната власт в страната налага ограничения върху облеклото на жените. Законът изисква от жените да покриват косите си и да носят дълги покриващи дрехи. Нарушителите са заплашени от публично порицание, глоби или арест.

Новината за предполагаемата смърт на тийнейджърката идва точно когато иранският съд осъди на затвор две журналистки за тяхното отразяване на събитията около смъртта на Амини.

Журналистките от Иран, които режимът в страната осъди на затвор Иран осъжда на затвор две журналистки заради това, че са отразили убийството на Махса Амини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024