Борисов: "Аз, като вярващ човек, вярвам, че власт власт възпира" Снимка: © Булевард България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов смъмри задочно Делян Пеевски по повод "лепенето на етикети на лидери" и отклони вниманието от скандала с Румен Радев по посока на "Продължаваме промяната".

Борисов коментира пестеливо дори собствените си твърдения срещу съветника на Радев Николай Копринков за корупция и участие в контрабандни схеми. Именно Копринков сега стана обект на директни атаки от страна на Пеевски.

Бившият премиер си позволи единствено да попита "как са правени служебните правителства, кой се е срещал и кой е договарял хората". Но твърдо отхвърли възможност за отстраняване на Радев от поста му, защото "за импийчмънт е абсурдно да се говори за човек, пряко избран от народа".

В същото време той се оплака, че "в България няма лидер, без да му е залепен етикет, и това продължава със страшно усърдие" - индиректен намек за критика срещу Пеевски, който нарече Румен Радев първо "цирково куче на Корнелия Нинова", после "бау-бау", а накрая "Мистър Кеш".

"Призовавам всички да бъдат по-внимателни с лепенето на етикети. В една правова държава има институции, които работят по сигнали", обяви той.

Само до преди 2 г. Борисов говореше за "чудовищна контрабанда" и твърдеше, че "парите за пенсии се пренасочиха към към село Труд по Пътя на Копринката" (Копринков е бивш кмет на селото край Пловдив).

Сега той предпочете да вдигне друга новосъздадена интрига - и поиска от медиите да се поинтересуват повече от изказване на Илияна Йотова от вторник, в което тя обяви, че Румен Радев имал оферта да стане част от "сглобката", но отказал.

Борисов не се усъмни в истинността на твърдението на Йотова, въпреки че самият той веднага се разграничи и насочи съмненията към лидерите на ПП.

"Тъй като аз не съм отправял такава оферта, по-интересно е да попитате другите лидери на партии от сглобката кой е отправял такава оферта. Г-жа Йотова надали си го е изсмукала от пръстите", каза той.

Още във вторник Асен Василев отрече той или Кирил Петков да са предлагали каквото и да е на Радев: "Всеки знае моето отношение към президента, така че е невъзможно да се говори за такова нещо"

Борисов обаче продължи с "приятелския огън", като едновременно намеси искането на ПП-ДБ за реформа на службите за сигурност, призова за зачитане на мнението на всички институции - вкл. президентската, и накрая все пак размаха пръст по посока на "Дондуков" 2 заради критиките на Румен Радев за избора на конституционни съдии.

"Аз съм единственият, който брани специалните служби в България, и единственият, който няма никакво отношение по тяхното назначение. Защото аз, като вярващ човек, вярвам, че власт власт възпира... И затова е много важно, когато имаме президентска, изпълнителна, парламентарна власт, да работим по уважението на тези институции, зачитането на мнението им... И когато посяваш ветрове, винаги жънеш бури. Защото пред вашите очи, тук в парламента, беше направено изслушване на двамата конституционни съдии, публично. Предаване по интернет, въпроси, отговори. На другия ден - часове дебати в парламента. Нещо, което при назначаването на г-н Янаки Стоилов - прекрасен юрист, нямаме спорове по това, но... абсолютно еднолично назначен от президента Радев. Значи в единия случай говори за непрозрачност, а в другия случай - кристална прозрачност", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024