Борисов призова Радев да пусне по-бързо промените в газовата такса заради Шенген

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента Румен Радев да обнародва по-бързо промените, с които беше отменена таксата за преноса на руски газ през България.

Редакцията беше направена на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник и е важен ход за договарянето на унгарската позиция в подкрепа на влизането на България в Шенген.

"Има една тема, която президентът Радев се надявам да реши бързо – това е таксата за "Балкански поток". В Унгария чакат обнародването в държавен вестник, при нас мина на две четения, умолявам го президентът да подпише", каза Борисов в Народното събрание.

Газовата такса беше въведена само преди два месеца от мнозинството като опция за събиране на повече приходи от "Газпром" заради преноса на гориво през българската газова мрежа към Сърбия и Унгария.

Вместо да проработи на практика - тя доведе до напрежение в отношенията с двете страни, като Унгария дори заплаши да наложи вето на българското присъединяване към Шенген.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024