Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

Един от най-абсурдните съдебни процеси в Русия след началото на войната - с обвинение срещу самотен баща заради рисунка на 13-годишното му дете - приключи с осъдителна присъда, която обаче няма как да бъде изпълнена.

53-годишният подсъдим Алексей Москальов, чиято дъщеря Маша беше отнета и въдворена в социална институция през март, е избягал от домашен арест малко преди последното съдебно заседание.

Междувременно съдиите прочетоха присъдата му: 2 години затвор за "дискредитация на армията".

Казусът с Москальов, който отглежда сам детето си, провокира много сериозни критики срещу руските власти заради безумната саморазправа с едно обикновено семейство.

Всичко започва през април 2022 г. - два месеца след руската инвазия - заради една ученическа рисунка на Маша. Момичето изобразява майка с дете, които стоят край украински флаг с надпис "Слава на Украйна". Срещу тях летят два снаряда, а върху руски трикольор е изписано "Не на войната на Путин".

Детската рисунка възбужда притеснения в училището на Маша, чиито ръководители решават да сигнализират полицията заради убежденията на момичето. Тормозът се прехвърля върху бащата - все пак Маша е само на 12.

Следователите тръгват да разследват какво е публикувал Алексей в социалните мрежи, за да открият уличаващи материали за "дискредитация на армията" - и репресивната машина тръгва на пълни обороти.

Първото наказание срещу него е административно - заради коментари и карикатури на Путин, споделени в профила му в "Однокласники". В края на 2022 г. следва и криминалното обвинение заради несъгласието му с войната.

Мъжът твърди, че срещу него е упражнявано насилие по време на разпитите.

На 1 март 2023 г. Маша е изведена от жилището на Москальов, където той е поставен под домашен арест. Не му разрешават да разговаря с нея по телефона, нито да я посети.

Момичето е изпратено в социален дом за деца.

Това е първият случай от 1986 г. насам, при който руският съд разрешава разделянето на дете от родител по политически причини. Отнемането на деца от политически затворници и настаняването им в сиропиталища не се е случвало от средата на 70-те, пише руската медия "Агентство".

Според руската служба за изпълнение на наказанията, Алексей Москальов е избягал от дома си около 4 ч. сутринта във вторник. Няколко часа по-късно полицай е установил, че "арестантът" го няма. Москальов е пуснат за издирване. Адвокатите му твърдят, че не знаят къде може да се намира той - и възнамеряват да обжалват присъдата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024